Trump doreşte să extindă arsenalul nuclear al SUA

Preşedintele american a declarat că doreşte să extindă arsenalul nuclear al SUA pentru a se asigura că dispune de „cel mai bun pachet”.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Într-un interviu acordat joi agenţiei de ştiri Reuters, preşedintele american Donald Trump a susţinut că SUA a rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea armelor sale nucleare.

Tratatul de limitare a armelor strategice, semnat în 2011 între SUA şi Rusia şi cunoscut sub numele de New START, stipulează că ambele părţi trebuie să îşi limiteze la niveluri egale, până în februarie 2018, arsenalele de arme nucleare strategice, pentru o perioadă de 10 ani.

Tratatul New START permite fiecărei tabere să deţină maxim 800 de rachete intercontinentale, desfăşurate sau nedesfăşurate, rachete balistice cu lansare de pe submarine, precum şi bombardiere de capacitate mare ce sunt echipate pentru transportarea de arme nucleare. Tratatul mai impune şi limite egale asupra altor tipuri de arme nucleare.

Preşedintele Trump, luând cuvântul din Biroul Oval de la Casa Albă, a declarat că New START este un acord ce implică o singură parte.

„Doar un alt acord prost încheiat [de SUA], fie că este vorba de START, fie că este vorba de acordul [nuclear] cu Iranul... Vom începe să încheiem acorduri bune”, a declarat el.

Trump a denunţat în repetate rânduri acordul nuclear încheiat în iulie între marile puteri şi Iran, care a impus limitări asupra programului nuclear al Teheranului în schimbul unei ridicări parţiale a sancţiunilor internaţionale.

În plus, în interviul de joi, Trump a menţionat desfăşurarea de către Moscova a unei rachete de croazieră, o mişcare ce încalcă un tratat de controlare a armelor semnat în 1987 şi care interzice desfăşurarea la sol de rachete americane şi ruseşti cu rază intermediară.

„Pentru mine este o chestiune serioasă”, a declarat Trump, adăugând că va discuta despre această problemă cu omologul său rus Vladimir Putin „dacă şi când ne vom întâlni”.

Rusia a negat că ar fi încălcat tratatul.

De asemenea, Trump a intensificat presiunea asupra Chinei, susţinând că aceasta ar putea foarte uşor - dacă ar dori acest lucru - să exercite mai multă influenţă asupra Coreei de Nord în privinţa provocărilor acesteia la adresa securităţii.