Trump anunţă suspendarea manevrelor militare în Coreea de Sud, contrazicând Pentagonul

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi, pe neaşteptate, că va suspenda exerciţiile militare pe care le desfăşoară SUA în Coreea de Sud şi, aparent, anunţul a luat Pentagonul şi guvernul sud-coreean prin surprindere. De asemenea, anunţul contrazice un element central al campaniei secretarului Apărării, Jim Mattis, de îmbunătăţire a performanţelor de luptă a soldaţilor americani.

În timpul unei conferinţe de presă organizate după summitul cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, Trump a împins abordarea sa neconvenţională chiar mai departe, numind exerciţiile militare anuale americano-sud-coreene ca fiind “provocatoare”, potrivit AP. De asemenea, el a declarat că ar dori să îi retragă pe toţi cei 28.500 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud, precizând că aceasta ar putea fi o opţiune pentru viitor şi nu o parte a negocierilor curente.

SUA a plasat soldaţi în Coreea de Sud încă de la sfârşitul Războiului Coreean din 1950-1953 şi i-a folosit în diverse exerciţii militare masive care au avut rolul de a îmbunătăţi nivelul pregătirii şi de a testa abilitatea trupelor de a opera eficient împreună cu partenerii lor sud-coreeni.

Următorul exerciţiu comun major aflat pe agendă, cunoscut sub numele de Ulchi Freedom Guardian, care implică zeci de mii de soldaţi, se desfăşoară în mod normal în luna august.

“Vom pune capăt exerciţiilor militare – lucru care va economisi o sumă mare de bani – până când vom vedea că negocierile viitoare se vor desfăşura aşa cum ar trebui”, a afirmat Trump în Singapore. “Dar vom economisi o sumă imensă de bani. În plus, cred că este foarte provocator”.

Într-un interviu ulterior acordat Voice of America, preşedintele Trump a declarat că nord-coreenii sunt “foarte fericiţi” de decizia de suspendare a exerciţiilor militare “pentru că sunt atât de provocatoare”.

În urma remarcilor neaşteptate ale lui Trump, Pentagonul nu a comentat despre viitorul exerciţiilor militare. La câteva ore după afirmaţiile făcute de liderul american, Pentagonul a publicat o scurtă declaraţie de apreciere a “ştirilor pozitive” din Singapore, însă a rămas tăcut cu privire la posibila suspendare a exerciţiului Ulchi Freedom Guardian. Purtătorul de cuvânt al lui Mattis, Dana W. White, a declarat reporterilor că secretarul Apărării este “pe aceeaşi linie” cu Trump şi că a fost consultat în avans în privinţa tuturor aspectelor discuţiilor din Singapore.

Dacă Mattis a cunoscut faptul că Trump va anunţa suspendarea exerciţiilor militare, atunci aparent el nu a împărtăşit această informaţie cu sud-coreenii sau cu organizaţia militară cel mai direct afectată: Forţele Americane din Coreea de Sud (USFK).

Comandamentul USFK a precizat că “nu a primit nicio directivă actualizată cu privire la executarea sau încetarea exerciţiilor de pregătire”.

Remarcile lui Trump contrazic afirmaţiile administraţiilor SUA ce durează de câteva decenii, potrivit cărora exerciţiile militare din Coreea de Sud sunt defensive şi esenţiale pentru ca forţele aliate să fie pregătite în orice moment să lupte împotriva trupelor nord-coreene. Un slogan american favorit în Coreea de Sud este: “Pregătiţi pentru a lupta diseară”.

Mattis a afirmat deseori că prioritatea lui ca şef al Pentagonului este de a îmbunătăţi ceea ce el susţine a fi “fatalitatea” armatei, pentru ca trupele să deţină o echipare şi pregătire cât mai bune pentru o gamă totală de forme de luptă. Din punctul său de vedere, pregătirea trupelor este acelaşi lucru cu un factor de intimidare mai eficient – adică, a convinge potenţiali adversari că nu pot câştiga şi, astfel, nu ar trebui să atace.

Declaraţia lui Trump privind exerciţiile militare americano-sud-coreene a fost descrisă de unii critici ca fiind o concesie făcută Coreei de Nord, care nu se bazează pe reciprocitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe