Trump anulează pe neaşteptate o vizită la Londra

Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

La câteva zile după ce a surprins baza sa politică dezvăluind că va participa la Forumul Economic Mondial din Davos de luna aceasta, fiind însoţit de aproape toţi jucătorii cheie ai administraţiei sale, preşedintele american Donald Trump a anunţat joi pe Twitter că a anulat o vizită de stat la Londra, care trebuia să aibă loc în luna februarie.

Trump a susţinut în mod inexplicabil că îşi anulează călătoria pe motiv că nu doreşte să participe la inaugurarea noii ambasade americane din sud-vestul Londrei din cauză că fosta administraţie Obama a făcut o „afacere proastă”.

„Motivul pentru care am anulat călătoria la Londra este faptul că nu sunt un mare fan al deciziei administraţiei Obama de a vinde probabil cea mai bine localizată şi cea mai frumoasă ambasadă din Londra pentru nişte mărunţiş, ca apoi să construiască o ambasadă nouă într-o poziţie nepotrivită, pentru suma de 1,2 miliarde de dolari”, conform unui tweet pe care l-a scris joi seara. „O afacere proastă. Vreţi să tai panglica – Nu!”

Anularea vizitei lui Trump are loc după ce birocraţi ai Departamentului de Stat au anulat discret o vizită neoficială ce fusese programată să aibă loc luna aceasta. În momentul anulării acelei vizite neoficiale, Trump era nemulţumit de premierul Theresa May şi de restul establishment-ului politic britanic care l-a criticat pentru repostarea pe Twitter a mai multor materiale video pe care opozanţii săi politici le-au etichetat drept “islamofobe”. Tweet-urile au fost postate iniţial de un grup britanic de extremă dreapta.

De asemenea, anularea vizitei are loc după o ştire publicată de Washington Post potrivit căreia Trump a insultat El Salvador, Haiti şi alte ţări africane şi sud-americane catalogându-le drept “cloace”, în timpul unei întâlniri cu un grup de senatori bipartizani.

Câteva trusturi de presă au atras atenţia că planul de reamplasare a ambasadei SUA din Londra, invocat de Trump ca motiv pentru anularea călătoriei sale la Londra, a fost de fapt conceput în 2008 de către administraţia preşedintelui George W. Bush.

Conform ziarului The Guardian, din motive legate de securitate şi mediu, Departamentul de Stat al SUA a acceptat să vândă actuala clădire a ambasadei americane, din Piaţa Grosvenor, companiei Qatari Diar Real Estate Investment Co. care intenţionează să o transforme într-un hotel de lux.

Primarul londonez Sadiq Khan a insinuat că motivul real al lui Trump pentru anularea vizitei sale la Londra este acela de a evita protestele în masă cu care s-ar confrunta în mod inevitabil la sosirea sa în capitala britanică.

„Se pare că preşedintele Trump a primit mesajul multor londonezi care iubesc şi admiră America şi pe americani, dar care consideră că politicile şi acţiunile sale sunt la polul opus faţă de valorile oraşului nostru privind includerea, diversitatea şi toleranţa”, a afirmat vineri Khan.

„Vizita sa de luna viitoare ar fi fost, fără îndoială, întâmpinată de proteste paşnice în masă. Acest lucru consolidează ideea că Theresa May a greşit când s-a grăbit să extindă o invitaţie pentru o vizită de stat.”

Premierul britanic l-a invitat pe Trump într-o vizită de stat în urmă cu un an, când ea a devenit primul lider străin care a vizitat Casa Albă, la doar o săptămână după depunerea jurământului preşedintelui american. Bineînţeles, după cum a demonstrat administraţia Trump în repetate rânduri, nicio decizie nu este finală până când nu devine finală. Încă este timp ca Departamentul de Comunicare al Casei Albe să revizuiască decizia privind vizita la Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe