Trump ameninţă că suspendă ajutorul financiar acordat statelor care votează rezoluţia ONU privind Ierusalimul

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

În contextul în care Adunarea Generală a ONU va desfăşura astăzi o sesiune de urgenţă pentru a lua în considerare o rezoluţie ce condamnă decizia recentă a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a criticat mişcarea şi a declarat ţărilor membre că “SUA va reţine numele ţărilor”.

Haley a postat avertismentul marţi pe Twitter, după votul de luni în Consiliul de Securitate al ONU, când 14 din cei 15 membri au votat în favoarea unui proiect de rezoluţie de respingere a deciziei lui Trump privind Ierusalimul. SUA şi-a folosit dreptul de veto pentru a se opune rezoluţiei. Haley a fost vizibil furioasă din cauza proiectului de rezolutie, numindu-l o “insultă” şi afirmând că ţării sale nu i se va spune unde să îşi amplaseze ambasada. Deşi rezoluţia a fost blocată în Consiliul de Securitate, palestinienii au depus eforturi ca aceasta să fie votată joi în Adunarea Generală a ONU, unde SUA nu va putea să o blocheze.

Preşedintele Trump a afirmat marţi, în discuţii cu reporterii la Casa Albă, că ajutorul american extern ar putea fi retras ţărilor care vor vota în favoarea rezoluţiei de condamnare a deciziei privind Ierusalimul.

Potrivit Reuters, Trump a ameninţat din nou miercuri cu blocarea ajutorului financiar acordat ţărilor care vor vota în favoarea proiectului de rezoluţie al ONU privind statutul Ierusalimului.

“Ei primesc sute de milioane de dolar şi chiar miliarde de dolari şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, monitorizăm acele voturi. Lăsaţi-i să voteze împotrivă. Vom economisi mulţi bani. Nu ne pasă”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.