Trump ajunge în Israel pentru a impulsiona un “acord final”

Liderul de la Casa Albă va începe luni o vizită de două zile în Israel, urmărind să obţină un progres în privinţa a ceea ce acesta a numit “acordul final” – un acord de pace între israelieni şi palestinieni.
Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a programat întâlniri separate cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în speranţa că va impulsiona discuţiile pentru pace care au stagnat din 2014.

Totuşi, consilieri ai preşedintelui american au minimalizat speranţele pentru un progres major, susţinând că vizita ar trebui să fie văzută mai mult ca un gest simbolic.

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene Israel Hayom, ambasadorul american David Friedman a declarat că obiectivul lui Trump pentru moment este pur şi simplu de a “începe o discuţie care, sperăm, va duce la pace”.

Înaintea vizitei lui Trump, israelienii au aprobat duminică anumite măsuri economice în favoarea palestinienilor care au fost solicitate de preşedintele american.

“Cabinetul securităţii a aprobat unele măsuri economice care vor uşura viaţa cotidiană în Autoritatea Palestiniană după ce [Trump], care soseşte mâine, a cerut să vadă câţiva paşi de clădire a încrederii”, se precizează într-o declaraţie a cabinetului.

Concesiile au inclus permise de construcţie pentru palestinieni în anumite porţiuni ale Cisiordaniei care sunt sub controlul israelian – zone în care palestinienilor li s-a refuzat accesul înainte, au declarat unii oficiali.

Mass media israeliană a precizat că aceste concesii mai includ şi menţinerea deschisă a unui punct de trecere a frontierei între Cisiordania şi Iordania timp de 24 de ore pe zi.

Israelul este de mult timp aliat al SUA, dar este posibil ca Trump să poarte unele discuţii dure în timpul vizitei sale.

S-ar putea ca lui Trump să i se ceară să ofere explicaţii în privinţa unor rapoarte media care au susţinut că el a dezvăluit unor oficiali ruşi de top – fără acordul Tel Aviv-ului – informaţii strict secrete pe care Israelul le-a obţinut despre grupul jihadist Statul Islamic.

De asemenea, Israelul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un acord de vânzare de arme în valoare de 110 miliarde de dolari între SUA şi Arabia Saudită, pe care Trump l-a anunţat sâmbătă în Riad. Un oficial israelian a declarat că acest acord “cu siguranţă ne supără”.

Totodată, Trump a dat înapoi în privinţa unei promisiuni făcute în timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, când a declarat că va muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai sensibile probleme în conflictul dintre palestinieni şi Israel.

Palestinienii privesc Ierusalimul drept capitală a viitorului lor stat.

Pe de altă parte, Israelul a confiscat Ierusalimul de Est din Iordania în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, l-a anexat şi a declarat că întregul oraş este capitala sa – o mişcare nerecunoscută până acum de comunitatea internaţională.

Trump se va întâlni cu premierului israelian Netanyahu astăzi la ora locală 6 p.m. El este programat să se întâlnească cu Abbas, marţi, în Betleem.