Trezoreria SUA lucrează la noi sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin. (Eduardo Munoz Alvarez/AFP/Getty Images)

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că “în viitorul apropiat” va emite noi sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi ca răspuns la presupusa interferenţă a Moscovei cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.

“Lucrăm în mod activ la acele sancţiuni. Ar trebui să vă aşteptaţi că vor apărea în viitorul apropiat”, a declarat Mnuchin miercuri, în timpul unei audieri a Comisiei de Finanţe a Senatului SUA.

Congresul american a votat într-o manieră covârşitoare pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în vara anului trecut. Preşedintele Donald Trump a ezitat să semneze noua lege, ţinând cont că în timpul campaniei sale prezidenţiale, dar şi după, a discutat în repetate rânduri despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

Pentru a aplica noua lege, Trezoreria a publicat în luna ianuarie o listă cu 114 înalt oficiali şi 96 de oligarhi din Rusia, despre care a afirmat că au obţinut averi sau putere prin asocierea lor cu preşedintele Vladimir Putin.

În plus, Trezoreria a trimis Congresului o listă secretă, însă pe moment nu a anunţat noi sancţiuni împotriva celor vizaţi.

Trezoreria a fost criticată de politicieni americani şi alte persoane pentru faptul că nu a impus sancţiuni imediate împotriva cel puţin a unora dintre persoanele incluse pe listă. Au fost lansate critici şi pentru că lista a fost alcătuită din surse în principal publice, precum topul miliardarilor ruşi întocmit de revista Forbes.

Mnuchin a afirmat în 30 ianuarie că sunt pregătite noi sancţiuni, pe care departamentul Trezoreriei le va emite “în următoarele câteva luni, poate peste o lună”.