Trezoreria americană păsuieşte trei companii ruse în dosarul sancţiunilor împotriva lui Deripaska

Miliardarul rus Oleg Deripaska.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a prelungit termenul limită la care investitorii pot să renunţe la investiţiile lor în trei companii ruseşti, ceea ce le oferă acestora timp pentru a reduce legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska şi, în cele din urmă, pentru a evita sancţiunile din S.U.A.

Începând cu 1 mai, Washingtonul a prelungit cu o lună - până la 6 iunie - un termen limită pentru gigantul energetic rus En , producătorul de aluminiu Rusal şi producătorul de automobile GAZ pentru a retrage investiţiile făcute de oligarhul Oleg Deripaska.

Toate cele trei companii au fost incluse pe o listă de sancţiuni publicată în aprilie, care vizează în primul rând oligarhii ruşi apropiaţi de Kremlin - care sunt acuzaţi de interferare în alegerile prezidenţiale americane.

En a anunţat săptămâna trecută că Deripaska îşi va reduce participaţia la mai puţin de 50% şi va demisiona din consiliul de administraţie a firmei Rusal - pentru a încerca să salveze compania de sancţiunile americanilor.

Au apărut ştiri conform cărora Rusal încearcă să pună la punct un plan de retragere a investiţiilor făcute de Deripaska. Rusal este cel mai mare producător de aluminiu din Rusia şi cel de-al doilea producător din lume, iar includerea sa pe lista sancţiunilor a generat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului.

Noile sancţiuni din S.U.A. au fost anunţate pe 6 aprilie, pentru a pedepsi ceea ce Trezoreria Statelor Unite a numit "activităţi maligne" din întreaga lume. Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că nu intenţionează să falimenteze compania Rusal.

Mnuchin a spus că sancţiunile sunt îndreptate împotriva magnatului Oleg Deripaska. Acesta controlează compania Rusal printr-un acord al acţionarilor cu terţi, inclusiv Glencore PLC şi Viktor Vekselberg, care este şi el ţintă a pachetului de sancţiuni.

Valoarea acţiunilor Rusal a scăzut la jumătate, iar compania s-a străduit să-şi plătească creditele şi să supravieţuiască.