Trei turişti străini răniţi într-un atac asupra unui hotel din Egipt

Cel puţin trei turişti au fost răniţi într-un atac desfăşurat în staţiunea egipteană Hurghada, cel mai recent dintr-o serie de atacuri ce urmăresc, aparent, să distrugă industria turistică profitabilă a Egiptului.
Două persoane curăţă pete de sânge în apropierea intrării hotelului Bella Vista din Hurghada, Egipt, 9 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.01.2016

Cel puţin doi militanţi au atacat vineri hotelul Bella Vista din staţiunea egipteană Hurghada de la Marea Roşie, rănind cel puţin trei turişti străini, conform surselor securităţii.

Atacatorii au sosit pe mare pentru a lansa atacul, au adăugat sursele.

Au existat rapoarte conflictuale cu privire la faptul dacă atacatorii au fost înarmaţi cu pistoale sau cuţite, dar Ministerul egiptean de Interne a declarat că victimele au suferit răni provocate de cuţite.

Doi turişti din Austria şi un altul din Suedia au fost răniţi în atac, conform ministerului. Cei trei sunt în stare stabilă. Cel puţin un atacator a fost ucis şi un altul a fost rănit, au declarat oficialii egipteni, conform Deutsche Welle.

Între timp, grupul jihadist Statul Islamic a declarat vineri că un atac care a avut loc cu o zi înainte asupra unor turişti israelieni din Cairo a fost desfăşurat de luptătorii săi, ca răspuns la un apel făcut de liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, pentru a ataca evreii “de peste tot”.

Surse oficiale au susţinut că turiştii vizaţi în atacul de joi au fost arabi israelieni şi că niciunul nu a fost rănit. Autorităţile egiptene au precizat că atacul a fost îndreptat împotriva forţelor de securitate.

Aceste ultime atacuri au loc la mai puţin de două luni după ce un avion rusesc de pasageri s-a prăbuşit deasupra peninsulei Sinai în 31 octombrie 2015, ucigând pe toţi cei 224 de oameni aflaţi la bord. Majoritatea victimelor au fost turişti ruşi care se întorceau din staţiunea Sharm al-Sheikh, situată la Marea Roşie.

Guvernele occidentale şi Rusia au declarat că este aproape sigur faptul că avionul a fost doborât de o bombă, iar Statul Islamic a susţinut că a introdus explozibili la bord. Cairo a respins această concluzie, insistând că nu s-au găsit dovezi ale unui atac terorist în acel caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor