Traian Băsescu: Tăriceanu, sluga lui Ponta, a încălcat grav Constituţia în cazul Şova

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

"Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu a făcut astăzi (miercuri - n.r.), în cazul Şova, un grav abuz în serviciu, încălcând Constituţia României şi decizii anterioare ale Curţii Constituţionale" a scris pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu, adăugând că "această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei".

Ulterior acestui mesaj, Traian Băsescu a explicat, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 TV, că şeful Senatului a considerat că nu s-a votat, motiv pentru care nu va fi emisă o hotărâre a Senatului, liberalii neavând astfel ce să atace la CCR.

"Am constatat că a făcut un abuz grosolan în serviciu Călin Popescu Tăriceanu şi cred că este de competenţa justiţiei. Eu, ca om cu oarecare experienţă, nu spun mare ca a altora, dar cu oarecare experienţă, vă şi spun ce se va întâmpla. Nu vor avea curaj să emită hotărârea legată de Şova. Vă spun şi care e trucul.

Pentru că nu s-a votat, deci nu avem hotărâre. Dacă domnul Tăriceanu a considerat că nu s-a votat, deci nu există un motiv să emiţi o hotărâre. Şi atunci nu avem hotărâre şi a respins emiterea unei hotărâri de către Senat. Deci domnii liberali nu vor avea ce să atace, că nu o să avem hotărâre", a precizat Traian Băsescu.

Trebuie menţionat că hotararea Senatului în cazul lui Dan Şova nu a fost publicată joi în Monitorul Oficial, în timp ce toatele celelalte au fost.

"NU există o hotărâre a Senatului în cazul Şova. De fapt asta e încălcarea Constituţiei: că nu a fost emisă nicio hotărâre, deşi numărul de voturi a fost în favoarea arestării. Deci nu poate fi contestată la CCR vreo hotărâre. Inutil să conteşti la CCR Regulamentul pentru că nu se va aplica retroactiv. Abuzul Senatului este încălcarea Constituţiei. Nu mai daţi vina pe senatori că n-au votat pentru ridicarea imunităţii, pentru că o majoritate a votat. Tăriceanu e în culpă că nu vrea să semneze Hotărârea. Hotărârea se emite doar când votul e favorabil arestării. Votul a fost favorabil arestării conform Constituţiei, dar hotărârea n-a fost emisă ca şi cum votul n-ar fi fost favorabil arestării", a declarat fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.

Pe de altă parte, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat joi că instituţia pe care o reprezintă poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului.

Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", adică în cazul de faţă erau necesare doar 77 de voturi.

Regulamentul Senatului susţine, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi. Asta ar însemna un număr de 85 de voturi, în contextul în care există în total 168 de senatori.

Deşi Constituţia ar trebui să primeze, "s-a hotărât că se votează cu majoritate normală, pentru legi organice. La domnul Şova nu s-a întrunit numărul de voturi", a anunţat, după vot, senatorul liberal Cristian Bodea, precizând că decizia a fost a lui Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Astfel că Dan Şova, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestarea preventivă.

Recomandăm şi Şova, scăpat de arestare prin încălcarea Constituţiei. Kovesi are însă puterea să îndrepte lucrurile

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne