Traian Băsescu postează despre cazul Nana

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

"Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010.
Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea.", scrie pe contul său de Facebook fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Postarea fostului şef de stat vine la nici două zile după ce Tribunalul Călăraşi a respins contestaţia depusă de Ioana Băsescu împotriva măsurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului pe care şi l-a achiziţionat în comuna Nana, judeţul Călăraşi. Potrivit presei, procurorii au dispus sechestru pe mai mult de 100 de titluri de proprietate, printre care şi terenul Ioanei Băsescu pe motiv ca în momentul comasării a peste 200 de ha de teren s-ar fi comis ilegalităţi.

Comentând indirect decizia Tribunalului Călăraşi, fostul preşedinte nu contestă faptul că este posibil ca în procesul de restituire a terenului (proprietate a Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni preluat ulterior de Agenţia Domeniilor Statului) să fi intervenit nereguli, dar îşi exprimă nedumerirea că investigaţiile au fost pornite abia după ce fiica sa a cumpărat teren la Nana, şi nu anterior.

Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi. Asta va constata justiţia iar cei care au încălcat legea vor răspunde.

Sper că astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începînd spre exemplu cu judeţele Vrancea (fieful lui Marian Oprişan n.r.) şi Timiş (judeţ "păstorit" de Titu Bojin n.r.).

Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă.

Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie ", mai scrie Băsescu.

Reamintim că, la scurtă vreme după ce Antena 3 a răspândit ştirea că fiica lui Traian Băsescu, Ioana, şi-a cumpărat 300 de hectare în Nana, Călăraşi, cu bani luaţi credit de la CEC, a fost înfiinţată o comisie parlamentară pentru a investiga dacă nu cumva Traian Băsescu a abuzat de funcţia sa pentru a-şi ajuta fiica să ia credit etc, iar premierul Ponta şi-a trimis Corpul de Control în Călăraşi, pentru a vedea cum s-au făcut retrocedările în zonă.

După efectuarea unor verificări la Primăria Comunei Nana, Victor Ponta a declarat, tot la Antena 3 că, în Călăraşi au avut loc o mulţime de ilegalităţi, "al căror beneficiar final este Traian Băsescu".

"Ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal, aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. În seara asta, am citit sinteza raportului şi mâine o să-l trimit comisiei parlamentare de anchetă şi se va vedea cu acte oficiale că, practic, tot ce este la Nana, de la momentul la care acele terenuri s-au dat unor aşa-zişi proprietari până la momentul la care au ajuns la o firmă italienească care nu mai există din 2012, dar care în 2013 a vândut terenurile comasate...toate sunt infracţiuni, un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu", a declarat Ponta la Antena 3.

Conform raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, în 1999 fiind preluate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, terenul agricol a fost concesionat, în schimbul unei redevenţe, societăţii Agromixt Buciumeni SA, până în 2004, când contractul a fost reziliat.

În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 986 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate a persoanelor îndreptăţite. Potrivit însă raportului Corpului de Control al premierului, nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar, o parte din membrii Comisiei participând la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după demararea acţiunii de control.

Mai mult, în perioada 1997-2005, Comisia de fond funciar a soluţionat defectuos cele 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate înregistrate de Primăria Comunei Nana: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.

"Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat şi propus reconstituirea dreptului de proprietate atât în baza propriilor cereri, cât şi a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezintă posibile situaţii de conflict de interese", se precizează în raportul care arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.

Lungul şir de nereguli semnalate în raport ar fi "culminat" cu achiziţionarea, în 2009 - 2010, de către firma Berfige a unor terenuri ce ar fi făcut obiectul arendării în condiţii nelegale, însumând 290,41 ha, terenuri ce au fost vândute 9 septembrie 2013 Ioanei Băsescu pentru suma de 5.844.864,26 lei.

În raportul Corpului de Control arată că societatea Berfige nu-şi depusese bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013 — 31.12.2013 până la data formulării răspunsului către Corpul de control al prim-ministrului, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor, motiv pentru care Comisia Parlamentară Nana a declarat că Ioana Băsescu şi-a achiziţionat terenul ilegal, de la o firmă inactivă.

În replică, Ioana Băsescu a caracterizat concluziile comisiei drept tendenţioase şi insuficient documentate, afirmând că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul din Nana nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat.

Mai multe despre răspunsul Ioanei Băsescu la acuzaţiile aduse de comisia parlamentară puteţi citi aici

Corpul de Control al guvernului a sesizat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne