Tragedie aviatică în Nepal. Cel puţin 40 de morţi în cel mai grav accident din ultimii aproape cinci ani [Video]

Accident aviatic în Nepal, 15 ianuarie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
15.01.2023

Cel puţin 40 de persoane au murit duminică în urma prăbuşirii unui zbor intern la Pokhara, în Nepal, a anunţat un oficial al autorităţii aeronautice, în cel mai grav accident aviatic din ultimii aproape cinci ani în această mică ţară din Himalaya, transmite Reuters.

Sute de salvatori cercetau versantul dealului unde s-a prăbuşit zborul Yeti Airlines, care transporta 72 de persoane din capitala Kathmandu. Vremea era senină, a declarat Jagannath Niroula, purtător de cuvânt al Autorităţii Aeronautice Civile din Nepal.

Televiziunile locale au arătat salvatorii care se înghesuiau în jurul secţiunilor rupte ale aeronavei. O parte din terenul din apropierea locului prăbuşirii era pârjolit, cu urme de flăcări încă vizibile.

"Avionul arde", a declarat oficialul de poliţie Ajay K.C., adăugând că salvatorii aveau dificultăţi în a ajunge la locul accidentului, situat într-o prăpastie, în apropierea aeroportului din oraşul turistic.

"Avionul a luat contact cu aeroportul din defileul Seti la ora 10:50 (0505 GMT), apoi s-a prăbuşit" a precizat autoritatea aviatică într-un comunicat.

"Jumătate din avion este pe deal. Cealaltă jumătate a căzut în defileul râului Seti", a declarat Arun Tamu, un locuitor din zonă, care a declarat pentru Reuters că a ajuns la faţa locului la câteva minute după prăbuşirea aeronavei.

Un localnic pe nume Khum Bahadur Chhetri a declarat că a privit de pe acoperişul casei sale cum se apropia avionul.

"Am văzut avionul tremurând, mişcându-se în stânga şi în dreapta, iar apoi, brusc, botul s-a scufundat şi a intrat în defileu", a declarat Chhetri, adăugând că locuitorii din zonă au dus doi pasageri la spital.

Context

Acesta este cel mai tragic accident ce a avut loc în Nepal din martie 2018, când un avion US-Bangla Dash 8 cu turbopropulsor de la Dhaka s-a prăbuşit la aterizare în Kathmandu, ucigând 51 dintre cele 71 de persoane aflate la bord, potrivit Aviation Safety Network.

Cel puţin 309 persoane au murit din 2000 încoace în accidente de avion sau de elicopter în Nepal - unde se află opt dintre cei mai înalţi 14 munţi din lume, inclusiv Everest - unde vremea se poate schimba brusc şi poate crea condiţii periculoase. Uniunea Europeană a interzis companiilor aeriene nepaleze accesul în spaţiul său aerian din 2013, invocând preocupări legate de siguranţă.

Printre cei aflaţi la bordul avionului bimotor ATR 72 se aflau doi copii şi patru membri ai echipajului, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei aeriene, Sudarshan Bartaula. Printre pasageri se numărau cinci indieni, patru ruşi şi un irlandez, doi sud-coreeni, un australian, un francez şi un cetăţean argentinian.

ATR72 este un avion bimotor cu turbopropulsie utilizat pe scară largă, fabricat de o societate mixtă a Airbus şi a companiei italiene Leonardo. Yeti Airlines are o flotă de şase avioane ATR72-500, potrivit site-ului său web.

Site-ul de urmărire a zborurilor flightradar24 a precizat, pe Twitter, că aeronava Yeti Airlines era veche de 15 ani şi era echipată cu un transponder vechi, cu date nesigure.

"Descărcăm date de înaltă rezoluţie şi verificăm calitatea datelor", a precizat acesta.

Yeti se descrie pe site-ul său web ca fiind unul dintre principalii transportatori interni din Nepal.

Premierul Pushpa Kamal Dahal a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului după accidentul aviatic.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor