Tragedia populaţiei din Coreea de Nord, surprinsă de un fotograf german [video]

Coadă pentru autobuz în apropierea Phenianului. Coreea de Nord.
Coadă pentru autobuz în apropierea Phenianului. Coreea de Nord. (youtube.)

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

Viaţa din Coreea de Nord sub regimul stalinist de la Phenian este asemănătoare cu cea din ţările comuniste ale secolului trecut. Trecerea timpului nu şi-a făcut prea mult simţită prezenţa pentru oamenii de rând care trăiesc în condiţii foarte grele, în timp ce spectrul lagărelor de muncă ameninţă orice individ care nu respectă normele partidului muncitoresc nord-coreean.

Fotograful german Dieter Leistner a călătorit recent în Coreea de Nord, unde a reuşit să surprindă fragmente din viaţa locuitorilor din capitală.

Phenianul este un oraş dezolant şi subdezvoltat, cu o arhitectură asemănătoare cu cea sovietică. Locuitorii săi au o atitudine supusă, răni profunde ale unei vieţi pline de constrângeri.

Cultul personalităţii liderilor comunişti, asemănător cu cel din Epoca Ceauşescu, dus la extrem, le-a inoculat nord-coreenilor o idee total deformată despre liderii politici, care uneori sunt descrişi de propaganda de partid drept zeităţi la naşterea cărora s-au produs "miracole", versiuni oficiale care însă nu au nimic de a face cu adevărul.

Sub aşa zisa doctrină Juche a Phenianului, Leistner nu a putut fotografia multe din locurile sau obiceiurilor nord-coreene, însă puţinele materiale care au scăpat vorbesc grăitor despre stilul de viaţă al celor chinuiţi în cea mai dură societate comunistă de pe planetă.

Una din înregistrările video care a trectut de controlul autorităţilor de la Phenian, arată un şir foarte lung de oameni care stau aliniaţi la coadă pentru se urca în autobuz.

Imaginea bizară a sutelor de oameni care aşteaptă aliniaţi după un autobuz devine uşor de înţeles dacă precizăm că în Phenian nu se poate intra fără permisiune. Pentru mulţi oameni din afara capitalei, întreaga ţară este un lagăr de muncă.

„În Coreea de Nord până la 120.000 de persoane au fost închise în tabere de detenţie, unde tortura este o practică standard”, a declarat şeful anchetei ONU asupra Coreei de Nord, Michael Kirby.

Turiştii care aterizează în Phenian sunt controlaţi îndeaproape, iar telefoanele mobile le sunt confiscate, pe motive de securitate, pe durata şederii.

Crimele comise de regimul nord-coreean sunt comparabile cu cele ale naziştilor, ale regimului de apartheid şi ale khmerilor roşii şi trebuie să fie oprite, a declarat la Geneva preşedintele comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe