Traficul aerian: 22 de milioane de bagaje pierdute, furate sau deteriorate în 2016

Aşteptând bagajul pierdut
Aşteptând bagajul pierdut (bagexpress.it)

Într-un trafic aerian impunător ca cel din 2016 – care a atins un nivel record de 3,7 miliarde de pasageri - bagajele pierdute, întârziate, deteriorate sau furate au fost 22 de milioane.

Acestea sunt datele totale din tot traficul mondial, colectate de SITA (Societa Italiana Trasporti Automobilistici) în Baggage Report 2017. Vestea bună este că aceste date sunt în scădere. Comparativ cu anul precedent există o îmbunătăţire, pusă în cifre, de 12,2%. Şi, se pare, că se vor reduce în continuare, chiar dacă până la sfârşitul anului 2017 se estimează o creştere a numărului de pasageri la cifra record de 3,9 miliarde.

Potrivit raportului, optimizarea procesului de transport al bagajelor este legată de investiţiile tehnologice. Printre acestea se află aşa-numita „Rezoluţie 753”, la care vor trebui să se adapteze toate companiile aeriene care aparţin de International Air Transport Association (IATA), o organizaţie internaţională a companiilor, ce cuprinde peste 230 de transportatori, care furnizează servicii on-line. Prima care s-a conformat a fost compania aeriană Qatar Airways, dar în curând vor trebui, de asemenea, să se adapteze şi celelalte.

În practică, rezoluţia impune ca toate bagajele să fie urmărite în mod constant, de la începutul până la sfârşitul călătoriei: de la check-in, la încărcarea în cală, la fiecare transfer pe zborul unui alt operator de transport până la sosire, atunci când bagajul este returnat pasagerului . Problema cu bagajele pierdute, în afară de daunele provocate pasagerilor, este că au un cost considerabil pentru sector. Potrivit preşedintelui diviziei europene SITA, Dave Bakker, în anul 2016 recuperarea şi returnarea coletelor pierdute a costat „2,1 miliarde”.

Conform Baggage Report 2017, iată care sunt statisticile neregulilor: aproximativ jumătate au loc în timpul transferului de la un zbor la altul; 16% din bagaje nu sunt încărcate în cală; 15% sunt cauzate de erori în bilet sau de cerinţele şi controalele de securitate.

Surse: SITA: Baggage Report 2017, Apex: SITA Baggage Report 2017: Mishandled Luggage Rates Reach Record Low

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură