Tradiţii şi obiceiuri în noaptea de Revelion

Jocuri de artificii în noaptea de Revelion (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
31.12.2012

Fiecare dintre noi îşi doreşte ca anul viitor să fie mai bun, să aibă mai puţine probleme şi griji, iar norocul să nu-l ocolească. Pentru a se asigura că le va merge bine în noul an, oamenii obişnuiesc să respecte anumite tradiţii, unele mai vechi preluate de la moşi-strămoşi, iar altele moderne, împrumutate de la alte popoare.

Purtaţi ceva nou şi ceva roşu

În noaptea dintre ani, tradiţia spune că este bine să aveţi haine noi şi cel puţin un obiect de îmbrăcăminte roşu, care să va poate noroc în continuare. Pentru că anul se înnoieşte, oamenii e bine să urmeze această tendinţă pentru a nu rămâne ancoraţi în trecut. La miezul nopţii, puneţi-vă o dorinţă - are toate şansele să se împlinească.

Sărutul de la miezul nopţii

Pentru a vă asigura că veţi rămâne alături de persoana iubită şi în anul viitor, nu uitaţi să o sărutaţi la miezul nopţii. Dacă petreceţi Revelionul alături de cei dragi, îmbrăţişaţi-i pentru a-i simţi aproape şi a pentru a păstra afecţiunea şi relaţiile strânse şi în continuare.

Paharele pline şi bani în buzunare

Anul Nou nu trebuie să va prindă cu buzunarele goale sau fără nimic în pahare. E semn că vă aşteaptă un an prost şi lipsit de realizări. În schimb, dacă aveţi grijă să întâmpinaţi Anul Nou cu plin, vă va merge bine mai ales pe plan financiar. Aveţi grijă să nu intraţi în 2013 cu datorii! Toate trebuie plătite cel târziu pe 31 decembrie dacă vreţi să vă meargă bine şi să nu aveţi probleme cu banii.

Primul vizitator

Prima persoană care va intra în casă, după miezul nopţii, e bine să fie un bărbat înalt, brunet şi frumos, care să aducă un cadou. Blonzii sau roşcaţii aduc ghinion şi nici femeile nu sunt de dorit pentru a vă vizita primele. În prima zi a anului, nu e bine să arunci nimic din casă, nici măcar gunoiul.

Faceţi zgomot pentru a alunga spiritele rele

În noaptea dintre ani este bine să faceţi mult zgomot ca să alungaţi spiritele rele. Fiţi veseli şi nu plângeţi, pentru că altfel veţi fi trişti tot anul. Pe masa de Anul Nou aşezaţi crenguţe de vâsc despre care se spune că aduce noroc. Nu agăţaţi calendarul pentru noul an pe perete înainte ca acesta să înceapă pentru că aduce ghinion. Dacă vreţi să vă meargă bine la serviciu, faceţi pe 1 ianuarie ceva care are legătură cu cariera voastră.

Obiceiuri din alte ţări

Sud-americanii poartă o anumită culoare pentru a avea noroc în dragoste sau bani, iar japonezii se duc la templu pentru a-şi ispăşi păcatele făcute prin lovituri de gong.

Locuitorii din anumite zone din Elveţia şi Austria se costumează în ajunul zilei de Sfântul Silvestru, în amintirea faptei eroice a suveranul pontif din anul 314, despre care se spune că a prins un monstru care ar fi distrus lumea.

În Grecia, copiii îşi lasă ghetuţele lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. La miezul nopţii se mănâncă "vassilopitta", o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur, iar cel care o găseşte va avea noroc în anul respectiv.

În unele sate din Scotia, se aprind suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi pentru a celebra arderea anului vechi.

Spaniolii obişnuiesc ca la miezul nopţii să mănânce câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an. Acestea reprezintă dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. În Portugalia, strugurii sunt înlocuiţi de smochine care simbolizează tot dorinţele pentru anul ce vine.

În Belgia, pe 1 ianuarie, se mănâncă choucroute (varză murată cu cârnaţi), iar sub farfurie, în mână sau în buzunar se pune o monedă, pentru a avea bani tot anul.

La Napoli, în Italia, se aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Obiecte de mobilier, vase, haine ajung direct în stradă pentru a simboliza îndepărtarea de trecut.

În America Latină, cu puţin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac păpuşi de cârpă sau din hârtie creponată (muñecos), care reprezintă anul ce s-a terminat. Păpuşile sunt expuse apoi în faţa caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopţii, când sunt arse în stradă.

Anul Noul chinezesc este celebrat între 17 ianuarie şi 19 februarie, când este Lună Nouă - "Yuan Tan". Atunci au loc procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lanterne şi artificii pentru a le alunga.

***

Redacţia Epoch Times vă doreşte un an nou fericit, plin de bucurii şi succese. La mulţi ani!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor