Tort de ciocolată cu migdale şi portocale - o combinaţie perfectă pentru o seară romantică

Tort de ciocolată cu migdale şi portocale
Tort de ciocolată cu migdale şi portocale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru toţi cei care sărbătoresc în această seară Dragobetele, vă oferim o felie de tort cu migdale, bogat în ciocolată şi aromat cu coajă de portocale. Este un tort delicios, cu o compoziţie fină şi fără gluten, făina fiind înlocuită în totalitate cu migdale măcinate.

Ingrediente:

100 g unt,
150 g ciocolată menaj cu 70% cacao,
6 albuşuri,
un vârf de cuţit de sare,
85 g zahăr pudră,
6 gălbenuşuri,
150 g migdale măcinate,
1 lingură de coajă de portocală rasă

Pentru ornat:
o lingură de pudră de cacao,
fâşii de coajă de portocală,
câţiva sâmburi de migdale tăiaţi în fâşii pe lungime

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 170 °. Se unge cu unt şi se tapetează cu puţină făină o tavă dreptunghiulară de dimensiunea 33X23X6cm sau o tavă în formă de inimioară, de dimensiunea 23X7 cm. La fel de bine în loc de faină, în tavă se poate pune hârtie de pergament.

Ciocolata şi untul se pun într-un castron pe aburi şi se încălzeşte până când ajunge la punctul de topire, amestecându-se bine până când se omogenizează şi devine ca o cremă lichidă. Castronul se ia de pe aburi şi se lasă deoparte cam 10 minute să se răcească.

Albuşurile de ou se bat bine apoi se adaugă un praf de sare. Când spuma s-a întărit se adaugă zahărul pudră. Se bate în continuare până când zahărul se încorporează bine, apoi se pune deoparte.

În castronul cu ciocolată topită se adaugă cele şase gălbenuşuri, migdalele măcinate şi se amestecă bine. La sfârşit se pune coaja rasă de la o jumătate de portocală. Pasta de ciocolată se amestecă cu spuma de ou folosind mişcări uşoare de sus în jos, până când spuma s-a încorporat bine în pasta de ciocolată.

Compoziţia se toarnă în tavă, se nivelează apoi se dă la cuptor pentru 30 -35 minute (în funcţie de cuptor). Când e copt, tortul se desprinde uşor de marginea tăvii, este crescut şi e ferm la atingere.

Coaja de la cealaltă jumătate de portocală se taie sub formă de beţişoare, se îndepărtează partea albă, după care se opăreşte în apă fierbinte pentru a elimina amăreala. Se pun apoi pe un şervet de hârtie la uscat.

Tortul se lasă să se răcească aprox 5 minute, după care se scoate din tavă. Înainte de servire se pudrează cu cacao, apoi se ornează cu beţişoare de migdale şi coji de portocale.

Se serveşte simplu, cu frişcă sau siropul de fructe preferat.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură