Tort de ciocolată cu căpşuni - special pentru cei care iubesc ciocolata

Acest tort delicios cu căpşuni proaspete poate fi o surpriză plăcută în special pentru cei care iubesc ciocolata.
Tort de ciocolată cu căpşuni
Tort de ciocolată cu căpşuni (Maria Matyiku / Epoch Times)

Abundenţa căpşunilor dulci şi aromate, dar şi a ciocolăţii prezente deopotrivă în blat, cremă şi glazură, dau tortului un gust bogat, fin şi delicat.
Crema de ciocolată este, de asemenea, destul de simplă, fiind o combinaţie de unt şi ciocolată topite împreună, amestecată apoi cu smântână lichidă, zahăr şi un pic de gelatină pentru a lega crema.

Asamblarea tortului nu necesită mult timp, în schimb crema va trebui să stea câteva ore la rece pentru a se întări bine. Dacă vă gândiţi să preparaţi acest tort pentru o zi specială, e recomandabil să-l faceţi cu o zi înainte de eveniment.

Ingrediente:

Blatul de ciocolată:
1 cană zahăr,
1 cană de făină,
4 linguri de cacao,
1 praf de copt,
1 pliculeţ vanilie,
un praf de sare,
4 ouă,
o jumătate de cană lapte
un sfert de cană ulei

Pentru crema de ciocolată:

6 linguri de unt nesărat,
350 g de ciocolată semi-dulce,
100 g ciocolată albă,
o cană trei sferturi de smântână lichidă,
două treimi de cană de zahăr pudră,
un pliculeţ de vanilie,
2 linguriţe de gelatină,
3 linguri de apă rece pentru dizolvarea gelatinei,
2 kg căpşuni ( preferabil mai mici)

Pentru glazura de ciocolată:

5 linguri de smântână lichidă,
75 g de ciocolată semi-dulce

Modul de preparare:

Pentru a asambla tortul veţi avea nevoie de o tavă rotundă cu pereţi detaşabili de mărimea 23 x 8 cm. Pentru a coace blatul de ciocolată se foloseşte o cratiţă sau o formă rotundă cu diametrul aproximativ 2 cm mai mare decât forma folosită la asamblare, deoarece blatul la coacere se strânge.

Prepararea blatului:
Se încălzeşte cuptorul la 180 ° C, se unge forma de blat cu puţină grăsime, apoi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt decupată în formă rotundă şi crestată pe margine, pentru a se mula uşor pe pereţii formei.

Într-un castron se amestecă împreună ingredientele uscate: zahărul, faină, cacao, praful de copt, vanilia şi sarea.
Se adaugă pe rând ouăle, laptele şi uleiul şi se amestecă până ce se combină.

Se toarnă aluatul în formă de copt şi se coace cam 30-35 minute, până când se desprinde uşor de pe marginile tăvii (sau dacă se face testul cu scobitoarea, când aceasta e introdusă în blat, trebuie să iasă curată). Se lasă deoparte la răcit 10 minute, după care se scoate din formă şi se răceşte complet. Blatul este deosebit de pufos şi umed.

Înainte de asamblare, blatul se taie pe orizontal pentru a face 2 straturi. Blatul de tort se poate face dinainte şi pune în frigider până când se prepară crema şi se asamblează.

Crema de ciocolată

Înainte de- a prepara umplutura de ciocolată, se pune la înmuiat gelatina în 3 linguri de apă rece şi se lasă deoparte cam 10 minute.

Într-un vas se amestecă ciocolata semi-dulce cu ciocolată albă şi untul. Se topeşte pe aburi, amestecându-se uşor până când conţinutul de omogenizează. Trebuie avut grijă să se ia de pe aburi înainte de a clocoti. Vasul se lasă deoparte să se răcească.

Gelatina care s-a lăsat la înmuiat se încălzeşte la foc mic şi se amestecă până se dizolvă şi bulgăraşii dispar complet. Nu se dă în fiert. Se lasă deoparte cam 1-2 minute să se răcească puţin.

Într-un vas se bate smântâna ca pentru frişcă, mai întâi la viteză mică, apoi se adaugă pe rând zahărul pudră şi vanilia şi se măreşte viteza. Se mixează doar până când frişca se întăreşte şi capătă formă, nu mai mult. Se adaugă apoi gelatina.

Frişca se adaugă pe rând în amestecul de ciocolată topită şi se amestecă uşor cu o spatulă pentru a încorpora complet crema.

Asamblarea tortului:

Pe un platou rotund, se pune primul strat de blat apoi în jurul lui se montează inelul de la tava detaşabilă. În interiorului formei se pune o fâşie tăiată din hârtie de copt sau pergament, având aceeaşi mărime cât lăţimea pereţilor tăvii.

Peste blat se întinde un strat subţire de cremă de ciocolată.

Se taie codiţele căpşunilor. O parte din căpşuni se taie în jumătate pe verticală şi se pun cu partea tăiată înspre interiorul pereţilor tăvii, aşezându-le una lângă cealaltă, de jur împrejur. Restul tăvii se completează cu căpşuni întregi de aproximativ aceeaşi mărime (cele mai mari se pot tăia puţin la bază).

Peste căpşuni se toarnă cremă, având grijă să se umple bine spaţiile dintre căpşuni. Pentru uşurinţa se poate pune o parte din crema într-o pungă, care ulterior se crestează la un colţ, pentru a lăsa să curgă crema.

Se întinde restul de cremă pe partea de sus a căpşunilor şi se netezeşte partea de sus. Se pune peste cel de-al doilea strat de blat, se acoperă şi se dă la frigider timp de 4-6 ore, sau peste noapte.

După ce se scoate din frigider, se face glazura. Se fierbe pe aburi smântâna lichidă care apoi se toarnă peste ciocolata mărunţită. După câteva minute, se amestecă uşor, până când ciocolata s-a topit, şi devine sticloasă şi fluidă.

Glazura se întinde peste blatul de tort, se lasă câteva minute să se răcească, apoi se garniseşte cu căpşuni şi bucăţele de ciocolată. Se ţine la frigider.

Înainte de servire se scot pereţii detaşabili şi hârtia de copt de pe margini. Tortul se taie în felii, folosind un cuţit umezit în apă caldă. Vă dorim poftă bună!