Tort de afine cu lămâie şi portocale - fără coacere

Tort de afine
Tort de afine (Maria Matyiku /Epoch Times)

Ce poate fi mai plăcut în zilele caniculare decât un desert răcoros, dulce şi aromat, cu fructe de pădure şi nuci asortate. Tortul de afine cu lămâie şi portocale este delicios, are o cremă pufoasă şi foarte fină. Este şi foarte sănătos: se prepară fără faină, ouă sau unt şi nu necesită coacere. Este un tort excelent, ce merită încercat.

Ingredientele principale

Blat

2 căni de nuci asortate cu alune
8 curmale fără sâmburi
2 linguri de stafide

Crema de bază
3 căni de caju neprăjite
8 linguri de miere sau sirop de agavă or arţar
1/2 cană de ulei de cocos topit
sucul de la o portocală
sucul de la o lămâie
un vârf de cuţit de sare

Pentru crema de afine
2 căni de afine proaspete sau congelate
2/3 din crema de bază

Pentru crema de citrice
1/3 din crema de bază
coaja rasă de la o portocală
coaja rasă de la o lămâie

Glazura

50 g ciocolată amăruie
1 linguriţă de ulei de cocos

Pentru ornat: fructe de pădure

Prepararea blatului

Nucile, alunele şi curmalele tăiate în bucăţi se pun toate într-un robot de bucătărie sau blender. Se mărunţesc bine, până când nucile sunt zdrobite fin, iar amestecul se lipeşte când e apăsat uşor cu degetul. Amestecul de nucă se pune în formă de tort detaşabilă, şi se întinde, apăsând pasta astfel încât să se lipească şi să formeze o foaie uniformă. Tava se pune la frigider şi se ţine până când se termină prepararea cremelor.

Pentru prepararea cremei de bază, se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie sau în blender şi se mărunţesc, până când devin o pastă omogenă şi consistentă. Pentru a se omogeniza amestecul, dacă e nevoie, puteţi opri din când în când robotul şi amesteca cu o spatulă, pentru a ajuta la mărunţire.

O treime din pasta obţinută se pune deoparte într-un castron mai mic şi se amestecă cu coaja de lămâie şi portocală.

În cele două treimi rămase, se adaugă cele două căni de afine şi se continuă mărunţirea, până când compoziţia va deveni spumoasă.

Se scoate tava din frigider şi se toarnă compoziţia de afine. Tava se dă din nou la frigider aproximativ 2 ore sau până când crema de afine se întăreşte.

Se scoate tava din nou, se adaugă crema de lămâie, se nivelează frumos, după care se pune la frigider să se întărească.

Se lasă cel puţin o jumătate de oră, apoi se scoate din frigider, se pune pe un platou şi se îndepărtează părţile laterale ale formei de tort.

Se topesc pe aburi 50 g de ciocolată amăruie, la care se adăugă o linguriţă rasă de ulei de cocos. După ce s-a topit ciocolata, cu ajutorul unei linguriţe se toarnă peste crema de lămâie în forma preferată. Pe deasupra se pun fructe de pădure dacă doriţi.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură