Topul vedetelor ale căror autografe au fost cel mai des falsificate

John Lennon, Paul McCartney, doi dintre cei patru componenti ai trupei "The Beatles".
John Lennon, Paul McCartney, doi dintre cei patru componenti ai trupei "The Beatles". (wikipedia.ro)

Cântăreţul Elvis Presley şi trupa The Beatles rămân pe primele locuri în fruntea topului vedetelor ale căror semnături au fost cel mai des falsificate, potrivit unui clasament realizat de compania specializată în autentificare de documente şi semnături PSA/DNA. Potrivit sursei citate, numai jumătate dintre semnăturile acestora au fost certificate drept autentice.

Pe a treia poziţie în topul falsurilor, cu o creştere vertiginoasă, se află semnătura astronautului Neil Armstrong, care a încetat din viaţă în luna iulie anul acesta. Lista este completată cu numele fostului preşedinte american John F. Kennedy şi cel al cântăreţului Michael Jackson, informează adevărul.ro.

Potrivit preşedintelui PSA/DNA, Joe Orlando, care întocmeşte acest top o dată la doi ani, primul om care a păşit pe Lună, Neil Armstrong, a semnat foarte rar autografe pentru fanii săi, fiind printre puţinii care au intuit valoarea semnăturii lui.

"Nu puţini sunt aceia care se trezesc în faţa unei cutii cu fotografii cu autograf moştenite de la bunici şi nu ştiu dacă semnăturile sunt reale sau false", a declarat Margaret Barrett, director al magazinului de suveniruri din lumea divertismentului al casei de licitaţii Heritage din Los Angeles. Potrivit acesteia, în urmă cu 50 de ani, copiii obişnuiau să scrie idolilor lor pe adresele studiourilor muzicale sau cinematografice, iar răspunsurile pe care le primeau, aparent din partea vedetelor, se încheiau cu semnături falsificate. Prin urmare, autografele autentice reprezintă, astăzi, o adevărată sursă de îmbogăţire.

Pentru atestarea autenticităţii semnăturilor sunt folosite diferite documente oficiale, inclusiv contracte semnate de artişti. Pe baza acestora se analizează autografele, până în cele mai mici detalii, inclusiv modul în care sunt înclinate literele.

Cât priveşte autografele celor patru membri ai trupei The Beatles, acestea sunt foarte rare, în ciuda faimei de care s-au bucurat britanicii. Cele mai multe sunt semnăturile din perioada de început a trupei şi, din acest motiv, cel mai puţin căutate de colecţionari.

"În perioada 1960 - 1970 ei au fost foarte puţin timp împreună, aşa că, dacă nu făceai parte din cercul lor de apropiaţi, era foarte dificil să le obţii autografele", a explicat Stephanie Connell, director al magazinului de suveniruri din lumea divertismentului Bonhams din Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură