Tocăniţă tradiţională de miel cu cartofi servită cu mămăliguţă şi salată de gogonele murate

Tocăniţă tradiţională de miel cu cartofi
Tocăniţă tradiţională de miel cu cartofi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă tradiţională de tocăniţă de miel sau oaie, pe care mulţi dintre noi o ştim de la bunicile noastre. Servită cu mămăliguţă şi murături, veţi savura alături de cei dragi, un prânz tradiţional deosebit gustos.

Ingrediente:

1 kg carne de miel sau oaie,

2 linguri de ulei,

o ceapă albă,
o linguriţă de paprică,
sare şi piper după gust,
2 foi de dafin,
½ kg de cartofi,
1 lingură de făină sau amidon (opţional),
câteva crenguţe de pătrunjel verde sau uscat

Modul de preparare:

Carnea se spală în apă rece, apoi se porţionează în bucăţele mai mici. De asemenea, grăsimea care e mai groasă se îndepărtează.

Ceapa se toacă mărunt, apoi se căleşte în puţin ulei, până când devine sticloasă. Se adaugă apoi o linguriţă de paprică şi carnea tăiată în bucăţele. Se continuă amestecarea cărnii, întorcându-se pe toate părţile, până când aceasta prinde o crustă subţire, după care se toarnă apă, atât cât să acopere bine carnea.

Se pun foile de dafin, sare şi piper, apoi se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se verifică din când în când şi dacă sosul scade prea mult, să mai adaugă puţină apă fierbinte.

Când carnea este aproape fiartă se adaugă cartofii tăiaţi în cubuleţe mici, se pune sare dacă mai e nevoie, după care se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fierţi.

Dacă sosul e prea subţire, se poate îngroaşă cu o lingură de făină amestecată cu apă rece. Se ia de pe foc şi se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt.

Tocăniţa se serveşte cu mămăliguţă şi smântână dacă vă place, alături de o salată de murături (gogonele, castraveţi, gogoşari, varză murată, etc).