"Toaletarea" post-proteste a copacilor de la PSD. Autorităţile vin cu explicaţii ilare

La nici 3 zile după ce un protestatar s-a urcat într-un copac în timpul şedinţei CExN a PSD, crengile copacilor din faţa sediului au fost retezate. Primăria Sector 1 susţine că operaţiunea a fost executată în urma unei solicitări făcute de MApN în preajma Zilei Naţionale, când bulevardul trebuie să arate frumos...
Copaci "toaletaţi" la PSD
Copaci "toaletaţi" la PSD (Adrian Moraru)

În urmă cu câteva zile, copacii din faţa sediului PSD de pe Kiseleff erau lăsaţi fără crengi, acestea fiind retezate chiar de lângă trunchi. Masacrarea arborilor a avut loc la puţin timp după ce, la un protest ocazionat de şedinţa CExN a social-democraţilor, un protestatar s-a urcat într-un copac. Respectivul cetăţean a fost dus cu duba la secţie, iar copacii au cunoscut drujba. La momentul respectiv, senatorul USR Vlad Alexandrescu acuza că arborii au fost masacraţi pentru ca protestatarii să nu se mai poată urca în ei.

Protestatar în copac la PSD
Protestatar în copac la PSD (Captură video)

Copaci "toaletaţi" la PSD
Copaci "toaletaţi" la PSD (Adrian Moraru)

De ce s-a făcut respectiva "toaletare" (termen ce denumeşte "popular" lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi) şi în baza cărui act? Potrivit unui răspuns remis Epoch Times de către Primăria Sector 1, ciopârţirea copacilor efectuată în luna ianuarie a acestui an ar fi fost făcută în urma unei cereri formulate în noiembrie anul trecut de Ministerul Apărării Naţionale, care solicita sprijin pentru organizarea Zilei Naţionale a României (celebrată pe 1 Decembrie).

"Prin adresa cu nr. 16674/24.11.2017, Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major al Apărării a solicitat instituţiei noastre sprijin, potrivit domeniului de competenţă, cu privire la organizarea Zilei Naţionale a Românei. Cu această ocazie, Serviciul Spaţii Verzi a început toaletarea (reducerea) arborilor din aliniamentul de pe Şoseaua Pavel D. Kiseleff conform aviz nr. 9194/19.09.2017", susţine Primăria Sector 1.

Răspuns primarie sector 1
Răspuns primarie sector 1 (Epoch Times)

Cât despre "avizul de mediu" - căci nicio lucrare de aşa-zisă "toaletare" a copacilor nu poate fi făcută fără un astfel de document - PS1 ne-a transmis o adresă a Primăriei Generale a Capitalei, prin care această instituţie le transmite tuturor primăriilor de sector că pot să efectueze "lucrări de întreţinere, formare şi regenerarea" a arborilor şi arbuştilor din Bucureşti, în perioada de repaos vegetativ, fără a solicita aviz din partea Direcţiei de Mediu a Primăriei Bucureşti. Cu alte cuvinte, liber la "toaletat" oricând vor primăriile de sectoare, motivul fiind nevoia de a li se asigura bucureştenilor un "mediu de viaţă sănătos."

(Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

La întrebarea dacă "toaletarea" a fost făcută conform avizului şi, în caz contrar, ce măsuri s-au luat sau se vor lua, nici Primăria Sector 1 şi nici Primăria Generală a Capitalei nu au dat un răspuns.

Dincolo de faptul că ciopârţirea arborilor a fost făcută la scurt timp după ce un protestatar s-a cocoţat în copac, se pot face lucrările de întreţinere oricum? A contribuit "toaletarea" arborilor din faţa PSD la asigurarea "unui mediu de viaţă sănătos?" Răspunsul este NU, potrivit vicepreşedintelui Eco-Civica (ONG vârf de lance în lupta pentru protejarea spaţiilor verzi). Modul în care s-au toaletat copacii pe Kiseleff merge contra bunăstării cetăţenilor.

"Referitor la "toaletări" - deşi denumirea de toaletare nici nu există, există lucrări de întreţinere şi punere în valoare - dacă avizele care pleacă de la Direcţia de Mediu şi Manualul de toaletări specific Universităţii de Agronomie, Agricultură, veţi observa că este în felul următor: se taie maxim 2 m din vârfurile ramurilor, se înlătură acea parte uscată, dacă există, a arboretului respectiv şi totul se face într-o coloană echilibrată, adică menţinând echilibrul coloanei – asta este tot ce se înlătură prin întreţinerea arboretului.

Faptul că ei vin şi fac stâlp de telegraf motivând diferite probleme apărute, să nu cadă pe oameni etc., astea nu îşi au rostul. (...) Dacă se constată că arborele respectiv are un grad de uscare, atunci specialiştii din Direcţia de Mediu, dacă constată că el mai poate fi salvat, se iau măsuri de toaletare în sensul eliminării uscăturilor dar menţinerea unui echilibru al arborelui, şi dacă nu, specialistul Direcţiei de Mediu dictează tăierea arborelui respectiv", a explicat Dan Trifu.

Potrivit lui Dan Trifu, odată "toaletaţi: pe modelul stâlpi de telegraf, copacii vor furniza o cantitate mult mai redusă de oxigen.

"Ăsta este cel mai mare neajuns în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei şi de fapt, orice toaletare abuzivă se reflectă în gradul de sănătate al populaţiei", a explicat Trifu pentru Epoch Times.

Mai mult, odată ciopârţiţi, arborii au de suferit, se vor îmbolnăvi şi usca, ceea ce pune în pericol populaţia:

"Studiile spun foarte clar: proiecţia coroanei este proiecţia rădăcinilor. În momentul în care ai început şi ai toaletat, ai ciumpăvit pur şi simplu arborele acela, în momentul acela şi rădăcina lui şi tot ce înseamnă acest coronament superb are de suferit. Coroana dispărând, şi rădăcinile încep să se îmbolnăvească, să se reducă şi în momentul acela mai intervine un pericol – în afară de faptul că arborele are şanse mari să se usuce, el şi la cea mai mică vijelie poate cădea, abia atunci provocând daune", a mai precizat Trifu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne