Toader, pus la zid de sindicaliştii din penitenciare: Victimele infracţiunilor trebuie despăgubite, nu deţinuţii!

Tudorel Toader denaturează adevărul pretinzând că CEDO ne obligă să plătim despăgubiri deţinuţilor. În realitate, CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar şi nu impune nici graţieri mascate şi nici premii pentru infractori, transmit sindicaliştii.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Sindicatele din penitenciare critică în termeni duri iniţiativa ministrului Justiţiei de a elabora un proiect de lege prin care să ofere despăgubiri în bani deţinuţilor care au fost închişi în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiat de celebra lege a recursului compensatoriu. Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), propunerea ministrului Toader de a premia infractorii este inoportună şi imorală căci victimele ar trebui despăgubite, nu infractorii.

FSANP mai arată că, potrivit estimărilor sale, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foştii deţinuţi ar urma să primească între 8.000 şi 12.000 de Euro, un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deşi trăim cu toţii într-o ţară improprie. Nu în ultimul rând, sindicaliştii atrag atenţia că CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar şi nu ne impune nici graţieri mascate şi nici premii pentru infractori.

Redăm comunicatul remis de FSANP redacţiei Epoch Times

"Ministrul Justiţiei a anunţat ieri, 20 martie 2018, că intenţionează să propună un proiect prin care foştii deţinuţi, care au stat în condiţii improprii în penitenciare în perioada iunie 2012 - octombrie 2017, să beneficieze de o despăgubire între 5 - 8 Euro pentru fiecare zi de detenţie.

În acest context, îi propunem domnului Tudorel Toader următoarele amendamente

1. Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toţi deţinuţii care au stat în condiţii improprii. Dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranţă că aceste condiţii nu au fost improprii doar în perioada 2012 - 2017.

2. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiţii improprii pentru angajaţii sistemului penitenciar. Dacă situaţia este atât de gravă, considerăm că toţi cei care au trăit şi lucrat în aceste condiţii trebuie să fie despăgubiţi.

3. Plata acestei despăgubiri să fie acordată şi victimelor infracţiunilor în cuantum cel puţin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă Statul Român îşi poate permite să premieze hoţi, tâlhari, corupţi, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferinţele îndurate.

Conform estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foştii deţinuţi ar urma să primească între 8.000 şi 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiţiei. Un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deşi dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toţii într-o ţară improprie.

Este adevărat, suma ar putea fi însă de aproximativ 5 ori mai mică, dacă despăgubirea s-ar raporta strict la zilele care ar fi putut fi considerate ca executate dacă foştilor deţinuţi li s-ar fi aplicat recursul compensatoriu. Ceea ce, desigur, nu face această propunere a ministrului Justiţiei mai puţin absurdă.

Precizăm că ministrul justiţiei denaturează adevărul pretinzand* că CEDO ne obligă la această măsură. O afirmaţie la fel de falsă pe cât a fost cea îndelung vehiculată referitoare la o pretinsă amendă de 80 de milioane de euro.

În realitate CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar şi nu ne impune nici graţieri mascate şi nici premii pentru infractori.

***

* Conform Ministerului Justiţiei "prin hotărârea pilot din 25 aprilie 2017, Curtea a solicitat statului român, ca în termen de şase luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, să furnizeze, în cooperare cu Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, un calendar exact pentru punerea în aplicare a măsurilor generale adecvate apte să soluţioneze problema supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor inadecvate de detenţie, în conformitate cu principiile Convenţiei astfel cum sunt enunţate în hotărârea pilot.

Curtea a decis, totodată, amânarea cauzelor similare care nu au fost încă comunicate Guvernului Românei până la adoptarea măsurilor necesare pe plan naţional". Nicio dispoziţie, aşadar, din partea CEDO referitor la graţieri mascate şi recompense pentru infractori."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne