Tiraspol: Exerciţii militare mai puţine. Rosian Vasiloi: Se pregătesc de „Ziua Apărătorului Patriei”

Deşi militarii din regiunea transnistreană au desfăşurat mai puţine exerciţii militare în ultima săptămână, totuşi nu s-a petrecut fără verificarea capacităţilor componentei militare a Inspecţiei Auto Militare şi a tehnicii militare din dotarea GOTR, a menţionat expertul IDIS. „Viitorul”.
Pregătirile pentru sărbătoarea "Ziua Apărătorului Patriei" la Tiraspol
Pregătirile pentru sărbătoarea "Ziua Apărătorului Patriei" la Tiraspol (rosianvasiloi.blogspot.md)

Săptămâna care tocmai s-a încheiat, Trupele de Ocupaţie a Federaţiei Ruse (TOFR) au desfăşurat pe teritoriul separatist mai puţine exerciţii militare comparativ cu săptămânile anterioare, punându-se accent în mare parte pe pregătirile pentru sărbătoarea "Ziua Apărătorului Patriei".

Poate au dat curs Comunicatului de presă făcut public de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din 31 ianuarie curent cu privire la exerciţiile militare desfăşurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse şi structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol, unde MAEIE îşi reiterează nedumerirea şi indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană. Ba mai mult, condamnă cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a scris ironic pe blogul său Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”.

Potrivit expertului, la 5 februarie, au fost verificate capacităţile componentei militare a Inspecţiei Auto Militare a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), analogul moldovenesc al Poliţiei Militare, activitatea fiind prevăzută pentru perioada 6-22 februarie şi cuprinde tot teatrul de operaţii al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse, inclusiv Republica Moldova.

Totodată, va fi supusă verificării toată tehnica militară din dotarea GOTR, va avea loc organizarea înregistrării şi deservirii tehnice, precum şi concursul profesional "Apărătorul Ordinii – 2018". În context, IDIS „Viitorul” a venit cu o întrebare către autorităţile de la Chişinău: „câtă tehnică militară a Federaţiei Ruse este înregistrată în Republica Moldova?”

În timpul pregătirilor pentru competiţiile sportive dedicate Zilei Apărătorului Patriei, un accent deosebit s-a pus pe antrenamentele în componentele militare cu cântece de campanie şi luptă corp la corp. Evenimentele care vor avea loc în perioada 17-23 februarie se vor desfăşura sub patronatul liderului separatist Vadim Krasnoseliskii şi principalului "pacificator", colonelul Dumitru Zelencov.

Competiţiile la Topografia militară s-au desfăşurat pe poligonul militar de la Tiraspol, în apropiere de aerodromul militar, soldaţii fiind ghidaţi numai de hărţi şi busole, fără a folosi sisteme de navigare moderne. Activitatea face parte din tematica de pregătire a grupelor de diversiune.

În context, Rosian Vasiloi a ţinut să specifice că, la 5 februarie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul pentru integrarea armatei autoproclamatei Osetia de Sud în Forţele Armate Ruse, după ce a fost ratificat de Duma de Stat a Rusiei la 24 ianuarie curent şi aprobat de Consiliul Federaţiei.

Prin acest document, Federaţia Rusă crează o situaţie fără precedent, care poate avea reflecţii asupra zonelor de conflict din spaţiul post-imperiu dar în particular în Republica Moldova şi Ucraina, unde peste noapte toate forţele paramilitare sau separatiste vor fi integrate în Forţele Armate ale Federaţiei Ruse. IDIS „Viitorul” a informat despre această posibilitate încă în anul 2017, în studiul "Riscuri de securitate şi apărare în contextul reglementării transnistrene"”, a explicat Vasiloi. Îngrijorător este, în opinia expertului, faptul că autorităţile de la Chişinău şi în special Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu au venit cu nici o reacţie în acest sens.

Totuşi, este notabil faptul că Federaţia Rusă în anul 2016 a adus în Republica Moldova, prin Ucraina, echipament militar pentru TOFR în 20 de vagoane. „Acest contract eu l-am găsit pe pagina oficială a sistemului unic de achiziţii al Federaţiei Ruse. Pentru anul 2017 şi 2018 nu am găsit, dar sursa reiterează că au fost 131 vagoane în 2017 şi atenţie, pentru 2018 - 50 vagoane. Dar, nu e posibil de verificat dacă au fost îndeplinite condiţiile contractuale de către părţi”, a conchis Rosian Vasiloi.