Tillerson: Diplomaţia cu Phenianul va continua “până la căderea primei bombe”

După o serie de ameninţări din partea preşedintelui Donald Trump la adresa Coreei de Nord, secretarul de stat american a declarat că i s-a spus să continue să lucreze pentru detensionarea crizei. El a precizat că va urmări o soluţie paşnică “până la căderea primei bombe”.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat duminică faptul că preşedintele Donald Trump vrea să continue eforturile diplomatice în vederea soluţionării tensiunilor tot mai mari generate de programul de arme nucleare şi rachete al Coreei de Nord.

Înaltul diplomat american, a precizat că “aceste eforturi vor continua până la căderea primei bombe”.

Într-un interviu cu CNN, Tillerson a încercat să minimalizeze mesajele postate recente pe Twitter de Trump, care păreau să submineze eforturile şi credibilitatea secretarului de stat. Ca răspuns, Tillerson aparent l-ar fi numit pe Trump “idiot”, acuzaţie pe care acesta a negat-o.

La începutul acestei luni, Trump scrisese pe Twitter că Tillerson îşi pierde timpul încercând să negocieze cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, la care Trump s-a referit ca fiind “Micul Om Rachetă”.

Trump “mi-a spus clar să continui acţiunile diplomatice”, a precizat Tillerson.

Comentariile secretarului de stat au fost făcute pe fondul creşterii tensiunilor cu Phenianul provocate de o serie de teste de bombe nucleare şi rachete balistice care au fost efectuate în ultima perioadă de regimul comunist represiv. De asemenea, câteva teste de rachete nord-coreene au neliniştit SUA şi pe aliaţii săi, în special Coreea de Sud şi Japonia.

În acelaşi timp, Tillerson a insistat ca Beijingul să facă presiuni asupra Coreei de Nord ca să renunţe la programele sale de arme nucleare şi rachete, precum şi la comportamentul şi acţiunile agresive şi provocatoare.