Tillerson concediat pentru sfidarea lui Trump prin peticirea acordului nuclear iranian

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Concedierea neaşteptată de marţi a secretarului de stat american Rex Tillerson are loc după luni de tensiuni interne între Departamentul de Stat şi Casa Albă cu privire la eforturile lui Tillerson de a salva acordul nuclear cu Iranul şi de a ignora cererile preşedintelui Donald Trump ca acordul să fie remediat sau respins în întregime de către SUA, au susţinut pentru Washington Free Beacon mai multe surse la curent cu situaţia.

În ultimele câteva săptămâni, Tillerson a depus eforturi pentru a convinge aliaţii europeni să accepte o serie de modificări la acordul nuclear cu privire la programul iranian în desfăşurare de rachete balistice şi cercetări nucleare.

În timp ce Trump a impus o gamă de modificări pe care le-a considerat că vor restricţiona breşele acordului, Tillerson a cedat recent presiunii europene de a renunţa la acele cereri şi a mulţumi Teheranul prin menţinerea acordului, potrivit acestor surse.

Aliaţi ai Casei Albe i-au avertizat pe membrii de rang înalt ai personalului lui Tillerson că eforturile de a salva acordul nuclear şi respingerea cerinţelor cheie ale lui Trump cu privire la acord l-ar putea costa pe secretarul de stat funcţia sa, avertisment care a devenit realitate marţi, când Trump l-a concediat pe Tillerson printr-un mesaj pe Twitter.

Tillerson va fi înlocuit de directorul CIA Mike Pompeo, un fost membru al Congresului care a adoptat o poziţie dură în privinţa Iranului şi a susţinut multe dintre politicile cerute de Trump. Surse interne se aşteaptă ca Pompeo să adopte o poziţie mult mai dură în privinţa acordului nuclear şi să urmărească aplicarea multora dintre modificările cerute de Trump, precum interzicerea programului de rachete balistice al Iranului şi aplicarea de penalităţi dure pentru orice încălcare viitoare a prevederilor acordului nuclear.

Deşi se presupunea de câteva luni că Tillerson va fi concediat, mai multe surse care cunosc situaţia au precizat că încercările repetate ale fostului secretar de a se opune Casei Albe şi de a urmări propria sa strategie diplomatică, în special cu privire la Iran, au stat la baza bruştei sale îndepărtări din funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii