Tillerson cere miliţiilor susţinute de iranieni în Irak să “plece acasă”

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că este timpul ca luptătorii susţinuţi de Iran care au ajutat Irakul să înfrângă grupul jihadist Statul Islamic să “plece acasă şi să permită poporului irakian să recâştige controlul” asupra ţării lor.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

“Miliţiile iraniene care se află în Irak, acum că lupta împotriva [Statului Islamic] se apropie de final, trebuie să plece acasă”, a declarat Rex Tillerson duminică.

“Luptătorii străini din Irak trebuie să plece acasă şi să permită poporului irakian să recâştige controlul”, a adăugat el în timpul unei conferinţe comune de presă cu ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, în timpul unei vizite efectuate de oficialul american în regiune.

Tillerson, care s-a oprit de asemenea în Qatar înaintea vizitelor planificate în Pakistan şi India, s-a aflat în Riad pentru a participa la o întâlnire rară între oficialii saudiţi şi irakieni.

Călătoria în Golf este parte a eforturilor administraţiei preşedintelui Donald Trump de a izola şi restricţiona Iranul în Orientul Mijlociu.

Consiliul de Coordonare dintre Guvernele Arabiei Saudite şi Irakului, condus de premierul irakian Haidar al-Abadi şi regele saudit Salman, a fost promovat de SUA ca mijloc de contracarare a influenţei Iranului în Irak.

Arabia Saudită, condusă de suniţi, şi Irakul majoritar şiit au suspendat relaţiile după invazia din 1990 a Kuweitului de către Irak, care era condus la acea vreme de Saddam Hussein.

Miliţiile susţinute de Iran au jucat un rol cheie în eforturile guvernului irakian, care este susţinut de SUA, de a alunga luptătorii jihadişti din Irak.

După ce au alungat extremiştii din oraşul Mosul la începutul acestui an, soldaţii irakieni scot restul grupului din ultimele teritorii aflate sub controlul lor.

Un înalt oficial american a declarat că Tillerson, în remarcile sale, a făcut referire la Forţele de Mobilizare Populară (PMF) şi Forţa Quds, ramura externă a puternicelor Gărzi Revoluţionare ale Iranului (IRGC).

În cadrul consiliului, liderii prezenţi au discutat despre modalităţile de a coordona lupta împotriva Statului Islamic şi de a reconstrui economia distrusă a Irakului după ani de război.

Între timp, într-un interviu televizat, Trump a declarat duminică faptul că nu se opune ca Franţa şi Germania să continue comerţul cu Iranul, în ciuda refuzului său de a re-certifica acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran.

“Le-am spus să continue să câştige bani. Nu vă faceţi griji. Continuaţi să câştigaţi bani”, a declarat Trump în cadrul emisiunii Sunday Morning Futures de la Fox News.

“Ei îmi sunt prieteni. Chiar sunt. Mă înţeleg cu ei. Fie că este Emmanuel [Macron] sau Angela [Merkel]”, a adăugat el, făcând referire la preşedintele Franţei şi, respectiv, cancelarul german.

Totuşi, Tillerson a precizat că SUA speră că firmele şi ţările europene “se vor alătura Statelor Unite în timp ce punem în aplicare o structură bazată pe sancţiuni”.

“Cei care fac afaceri cu Gărzile Revoluţionare ale Iranului, cu oricare dintre entităţile lor – companii europene sau alte companii din jurul lumii – fac acest lucru asumându-şi un mare risc”, a adăugat secretarul de stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe