Theresa May: S-a terminat cu zilele în care SUA şi Marea Britanie intervin în statele suverane

Premierul britanic susţine că Marea Britanie şi Statele Unite trebuie să se abţină de la intervenţiile în problemele altor state suverane în încercarea de “a remodela lumea după propria lor imagine”.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)

Theresa May a declarat joi, în cadrul unei întâlniri în Philadelphia cu congresmenii republicani, că “s-a terminat cu zilele în care Marea Britanie şi America intervin în ţările suverane pentru a remodela lumea după propria lor imagine”.

Totuşi, ea a insistat că cele două puteri ar trebui totuşi să conducă lumea şi să înfrunte “noile provocări globale”, inclusiv criza siriană şi lupta împotriva grupului terorist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL, sau Daesh).

“Acest lucru nu înseamnă o întoarcere la politicile eşuate ale trecutului. Dar nici nu ne putem permite să stăm liniştiţi când ameninţarea este reală sau când este în propriul nostru interes să intervenim”, a precizat premierul britanic.

“Trebuie să fim puternici, inteligenţi şi pragmatici şi trebuie să manifestăm hotărârea necesară pentru a ne proteja interesele”, a adăugat ea.

Premierul britanic a felicitat Partidul Republican pentru victoriile sale electorale în noiembrie 2016, în special pentru triumful lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, susţinând că aceste rezultate au apărut în ciuda sondajelor negative.

“Datorită acestui lucru, datorită rezultatelor obţinute împreună, datorită acelei victorii măreţe pe care aţi câştigat-o, Americă poate fi mai puternică, mai mare şi mai încrezătoare în anii ce vor urma”, a declarat May.

May a declarat republicanilor în timpul vizitei sale în SUA că este de asemenea o conservatoare şi crede în transferul puterii către popor.

În plus, premierul May a cerut administraţiei lui Donald Trump să aibă relaţii cu Moscova, dar să fie “atentă” la preşedintele rus Vladimir Putin.

“Când vine vorba de Rusia, este deseori bine să ne uităm la exemplul preşedintelui (Ronald) Reegan care – în timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov – a respectat zicala ‘ai încredere, dar verifică’”, a precizat ea.