Theresa May cere UE să implementeze expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi

Theresa May
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)

Theresa May doreşte să aplice presiune asupra liderilor UE pentru ca aceştia să se alăture Marii Britanii în procesul expulzării de diplomaţi ruşi, avertizând că “suntem cu toţii expuşi riscului” prezentat de un Vladimir Putin “insolent”, potrivit unor rapoarte.

Premierul britanic Theresa May va participa joi seară la o cină cu liderii statelor membre UE, unde vor continua discuţiile referitoare la negocierile privind Brexitul.

Apelul la unitate are loc după ce fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi pe teritoriul britanic, Londra considerând că agresiunea a fost comisă la ordinul guvernului lui Putin.

În cadrul cinei, May le va spune omologilor săi europeni: “Provocarea Rusiei va dăinui în anii următori”.

“În calitatea de democraţie europeană, Marea Britanie va sta umăr la umăr cu Uniunea Europeană şi NATO pentru a înfrunta împreună aceste ameninţări”.

UE, şi separat Franţa şi Germania, şi-a arătat deja “solidaritatea” cu Marea Britanie după atacul din 4 martie din oraşul britanic Salisbury.

Ca răspuns la otrăvirea celor doi cetăţeni ruşi, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi. La rândul său, Putin, care a negat implicare ţării sale în incident, a expulzat acelaşi număr de oficiali britanici care operau în Moscova.

Cazul Skripal a dus la creşterea tensiunilor dintre cele două ţări, iar premierul britanic May este nerăbdătoare ca UE să îşi dovedească solidaritatea cu Marea Britanie prin expulzarea de oficiali ruşi din ţările membre.

Publicaţia britanică The Telegraph a declarat că sunt deja în derulare unele discuţii între oficiali britanici şi aliaţi europeni în vederea elaborării unui răspuns coordonat în Europa faţă de presupusele acţiuni ale Rusiei.

Guvernul britanic a precizat de asemenea că analizează ce fel de sancţiuni unilaterale suplimentare pot fi adoptate împotriva Moscovei.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a indicat că cetăţenii britanici ar putea fi încurajaţi să boicoteze Campionatul Mondial de Fotbal din această vară, care urmează să aibă loc în Rusia. De altfel, Johnson a stârnit nemulţumirea Kremlinului când a comparat Cupa Mondială cu Jocurile Olimpice din 1936, care au fost organizate de Germania nazistă.