Theresa May: Brexitul nu va influenţa relaţiile cu Europa

Premierul britanic Theresa May susţine că decizia ţării sale de a părăsi Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile cu partenerii UE, făcând apel la o cooperare mai puternică.
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

May a făcut aceste remarci miercuri la o conferinţă comună de presă cu omologul ei italian, Matteo Renzi, la Villa Doria Pamphili din Roma.

“Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar vom continua să ne întărim legăturile cu prietenii noştri europeni. În afara UE, Marea Britanie şi Italia vor continua să coopereze prin NATO, G20 şi G7”, a declarat premierul britanic.

Ea a adăugat că Marea Britanie “va continua să fie o voce puternică a comerţului liber internaţional”.

Renzi a precizat că decizia britanicilor de a părăsi blocul în urma referendumului din 23 iunie a fost o lovitură pentru cei 600.000 de italieni care locuiesc în Marea Britanie.

Conform lui May, drepturile italienilor în Marea Britanie vor fi respectate dacă drepturile britanicilor din alte ţările UE sunt garantate.

“Italienii şi alţi cetăţeni UE care locuiesc în prezent în Marea Britanie doresc să le garantez drepturile în Marea Britanie. Mă aştept să pot face acest lucru. Intenţionez să facă acest lucru, să le garantez drepturile. Singurele circumstanţe în care nu ar fi posibil ar fi acelea în care drepturilor cetăţenilor britanici care locuiesc în alte state UE nu sunt garantate. Dar, sper că aceasta este o chestiune pe care putem să o stabilim încă de la început”.

Premierul britanic a subliniat faptul că priveşte relaţiile UE “cu o minte deschisă”, sugerând că va adopta o abordare utilitară în privinţa cooperării cu Europa.

“Cred că ar trebui să dezvoltăm modelul care se potriveşte Marii Britanii şi Uniunii Europene, şi nu să adoptăm neapărat un model care se află deja pe raft.”

Cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, Renzi a declarat că este necesar un “termen limită clar” pentru invocarea Articolului 50, lucru care va duce la începerea oficială a procesului de ieşire.

Premierul May a reiterat, totuşi, că implementarea Brexitului are nevoie de mai mult timp pentru ca toate părţile să poată stabili “natura relaţiei noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe