The Telegraph: Londra ar putea transfera Teheranului sute de milioane de euro. Doreşte eliberarea unui cetăţean britanico-iranian

Nazanin Zaghari-Ratcliffe şi soţul ei Richard Ratcliffe.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe şi soţul ei Richard Ratcliffe. (wikipedia.org)

Publicaţia The Telegraph a precizat că guvernul britanic se pregăteşte să transfere peste 440 milioane de euro Teheranului, întrucât doreşte eliberarea unui lucrător umanitar britanic de origine iraniană care este închis în Republica Islamică.

Marea Britanie are o datorie faţă de Iran ca urmare a unui disputat acord pentru arme din anii 1970 şi caută o posibilitate juridică de a transfera aceşti bani Teheranului.

Raportul publicaţiei britanice, care a citat surse guvernamentale şi diplomaţi britanici neidentificaţi, susţine că Londra nu doreşte să lege în mod direct această plată de eliberarea lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost reţinută într-o închisoare iraniană.

Dar unele surse au precizat că Marea Britanie urmăreşte să obţină “bunăvoinţa” Teheranului pe fondul eforturilor de a obţine eliberarea lui Zaghari-Ratcliffe.

Secretarul britanic de Externe, Boris Johnson, a promis că va face tot posibilul pentru a o elibera pe Zaghari-Ratcliffe, care a fost arestată în Teheran în aprilie 2016 şi condamnată la cinci ani de închisoare. Ea a fost acuzată de complot pentru răsturnarea establishmentului clerical al Iranului.

Zaghari-Ratcliffe, manager de proiect în cadrul Fundaţiei Thomson Reuters, neagă acuzaţiile.

Arestările efectuate în 2015 şi 2016 împotriva iranienilor ce deţin dublă cetăţenie în diverse ţări occidentale, inclusiv în cazul lui Zaghari-Ratcliffe, au fost văzute ca o încercare a Gărzilor Revoluţionare Islamice de a submina autoritatea preşedintelui iranian Hassan Rohani şi de a împiedica procesul îmbunătăţirii relaţiilor ţării cu Occidentul.

Şi americanii au plătit

Această practică de a plăti regimului din Teheran bani grei pentru a obţine eliberarea unor cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie, care au fost arestaţi şi închişi în închisorile iraniene, nu este nouă.

Una dintre cele mai mari erori în politica externă care a bântuit fosta administraţie a lui Barack Obama în vara lui 2016 a fost un raport al Wall Street Journal care a susţinut că preşedintele american a fost de acord să plătească 1,7 miliarde de dolari pentru a fi eliberaţi 4 soldaţi americani capturaţi de marina iraniană. Detaliile tranzacţiei sunt şi ele bizare: raportul vorbea despre paleţi încărcaţi cu bancnote europene îmbarcaţi pe zboruri secrete şi duşi în Iran.

Deşi suma era o datorie a SUA pentru un vechi acord de vânzare de armament, care nu s-a mai finalizat, administraţia Obama a fost acuzată la vremea respectivă că a încălcat o regulă strictă, aceea de a nu negocia cu cei care cer răscumpărare în schimbul eliberării ostaticilor.