Teste misterioase deasupra Chinei, surprinse de un pilot olandez

Un pilot comercial care opera un avion Cargolux 747 din Hong Kong spre Baku a făcut fotografii cu ceea se crede că ar fi un test secret pentru apărare împotriva rachetelor balistice efectuat de chinezi.
Fenomene misterioase înregistrate deasupra Chinei pe 29 iulie 2017
Fenomene misterioase înregistrate deasupra Chinei pe 29 iulie 2017 (Christiaan Van Heijst)

Zburând deasupra munţilor Himalaya pe 22 iulie, echipajul avionului Cargolux 747 a văzut o serie de lumini neobişnuite şi dâre de vapori urcând spre cerul nopţii. Fotograful, bloggerul şi pilotul comercial Christiaan van Heijst din Olanda a făcut fotografii cu ocazia acelui eveniment bizar şi le-a postat şi pe propriul său blog, jpcvanheijst.com.

Presupusul test chinez a avut loc doar cu câteva zile înainte de lansarea unei rachete balistice nord-coreeane deasupra Pacificului la 28 iulie – test confirmat a doua zi, 29 iulie, de SUA.

China nu a făcut comentarii despre fotografii şi nici nu a confirmat desfăşurarea vreunei operaţiuni de testare.

“Ceea ce a început pe neaşteptate cu un punct luminos neobişnuit la orizont s-a transformat rapid într-o bulă care a crescut rapid în mărime şi altitudine”, a scris prim ofiţerul Van Heijst pe blogul său personal.

Testele normale de rachete şi lansările spaţiale sunt bine documentate în notificările prealabile ale aviaţiei (Notices to Airmen sau NOTAM), făcute prin intermediul unui număr de publicaţii folosite de echipajele zborurilor comerciale şi militare şi de personalul controlului traficului aerian. Este o informaţie importantă ce poate ajuta la evitarea posibilităţii, extrem de rare, ca un avion să fie lovit de vreo componentă a unui rachete folosite într-un test de lansare.

“A fost o surpriză totală pentru noi şi singurul lucru pe care l-am găsit în NOTAM-uri pentru ruta noastră a fost un anunţ despre ‘spaţiul aerian temporar restricţionat’ pe o rază de 100 km undeva la sud de Urumqi, în nord-vestul Chinei, dar fără nicio menţiune cu privire la natura restricţiei – ca să nu mai vorbim de o posibilă lansare a unei rachete”.

Un website de ştiri în limba franceză, EastPendulum.com, a afirmat că este posibil ca imaginile surprinse de Van Heijst să fi fost un test al rachetei balistice cu rază intermediară chineze Dong-Feng-21 (DF-21).

Un website chinez, liuqiankktt.blog.163.com, a postat fotografii cu acest eveniment ce au fost făcute de la sol. Imaginile concordă cu ceea ce pare să fi fost testarea unei rachete.

Dar, până când China nu confirmă detalii specifice ale lansării sau până când alte surse nu furnizează o analiză mai detaliată, va fi dificil să înţelegem ce anume s-a întâmplat deasupra Chinei şi care a fost scopul acelui eveniment.

Prim-ofiţerul Christiaan Van Heijst a scris pe blogul său:

“Întregul eveniment nu a durat mai mult 12 minute, de la prima observare a luminii puternice până la ultimele puncte strălucitoare care au dispărut pe cer. Cunoştinţele mele despre valurile de şoc hipersonice şi comportamentul gazelor de ardere în atmosfera superioară sunt extrem de limitate, dar uitându-mă la fotografii mi se pare că a fost vorba de două rachete în trepte. Luând în considerare faptul că chinezii au suferit o lansare catastrofală a unei rachete Long March 5 în urmă cu exact trei săptămâni, s-ar putea să fie logic să presupun că acum a fost vorba de un test al unei rachete, într-o zonă relativ izolată a Chinei, unde existau puţini martori. Cu excepţia unui pilot olandez şi a unui aparat foto pe care s-ar putea să nu îi fi luat în calcul”.