Teoria fericirii scrisă de Albert Einstein

Celebrul fizician a dat unui curier japonez, sub formă de bacşiş, două bilete în care explică teoria sa pentru o viaţă fericită.
Două note scrise de Albert Einstein descriu pe scurt teoria sa despre fericire.
Două note scrise de Albert Einstein descriu pe scurt teoria sa despre fericire. (MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

"O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă fericire decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă". La prima vedere pare a fi o frază specifică unei cărţi de autoeducare sau pronunţată de către un călugăr tibetan, dar autorul real al acestor cuvinte este celebrul Albert Einstein. Se pare că părintele Teoriei Relativităţii cunoştea, de asemenea, şi secretul de a ajunge la fericire deplină.

Viaţa modestă, liniştită şi fără obsesii pentru obţinerea succesului era tot ceea ce avea nevoie pentru a fi fericit. O teorie asemănătoare cu alte fraze celebre colectate de Ernst Straus în cartea „Einstein: A Centenary Volume“: „Dacă vrei să trăieşti o viaţă fericită, leag-o de un scop, nu de persoane sau obiecte“. El a argumentat că nici averea, nici acumularea de bunuri nu sporesc fericirea persoanei şi că cele mai simple lucruri pot oferi o mare bucurie.

''Teoria fericirii'' a fost oferită drept bacşiş

Fizicianul german, una dintre marile minţi ale secolului al XX-lea, şi-a scris propria "Teorie a fericirii", oferind-o ca bacşiş. Da, aţi citit bine, drept bacşiş. În 1922, Albert Einstein se afla într-un turneu în Japonia pentru a susţine mai multe conferinţe. Ştia că a primit Premiul Nobel pentru Fizică, dar nu a putut participa la ceremonia de la Stockholm.

Einstein era cazat la hotelul Imperial din Tokyo, când un curier a venit să-i aducă un mesaj. Nu se ştie sigur dacă mesagerul japonez a refuzat un bacşiş în bani sau dacă fizicianul nu avea bani mărunţi în acel moment, dar adevărul este că el a vrut să-i mulţumească pentru serviciul său, oferindu-i două bilete cu mesaje scrise de mână, bănuind că într-o zi o să fie celebru.

Aceste două bucăţi de hârtie cu semnătura lui Einstein conţineau ''formulele lui de fericire'' în limba germană. Una dintre ele era: "O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă", scrisă pe o foaie cu antetul hotelului, iar cealaltă era un text mai scurt scris pe o foaie simplă de hârtie: "Unde există o dorinţă, există un drum".

Formula fericirii este semnată de Einstein şi datată noiembrie 1922
Formula fericirii este semnată de Einstein şi datată noiembrie 1922 (Menahem Kahana / AFP)

Moştenitorul acelui curier, care a preferat să rămână anonim, povesteşte cum Einstein i-ar fi avertizat ruda să păstreze biletele. "Poate că, dacă ai noroc, aceste notiţe vor deveni mai valoroase decât bacşişul în sine", i-ar fi spus Einstein mesagerului. O afirmaţie care se va împlini marţi când aceste bilete vor fi licitate la Casa Winner din Ierusalim. Deocamdată, în ofertele online, au fost oferiţi peste 10.000 dolari pentru cele două texte.

"Cele două documente semnate de Einstein sunt cele mai interesante obiecte pe care le avem în acest lot. Moştenitorii curierului au decis să le liciteze şi astfel au ajuns la noi", a declarat Efe Raziel Seckbaj, editor al catalogului Casei de licitaţii Winner.