Teodorovici, trimis "la şcoală" de Cîţu. Ministrul de Finanţe dăduse vina pe Iohannis şi PNL că guvernarea ia apă

Indignat că ministrul de Finanţe dă vină pe el şi pe preşedintele Iohannis pentru faptul că Guvernul a ajuns să se împrumute mai scump, Florin Cîţu atrage atenţia asupra lipsei de cunoştinte şi experienţă a lui Teodorovici, şi-l trimite la şcoală.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

De luni de zile, Opoziţia şi analiştii trag semnale de alarmă că programul populist de guvernare al PSD-ului, lipsa investiţiilor, creşterea cheltuielilor cu pensii şi indemnizaţii speciale etc. vor avea efecte toxice asupra economiei, că ne paşte o iminentă criză, că vom ajunge să ne împrumutăm mult mai scump etc. Nu s-au înşelat. Lucrurile începe să scârţâie, fapt confirmat de însuşi ministrul de Finanţe, care pune însă situaţia pe seama oponenţilor PSD şi, evident, în primul rând a lui Iohannis.

Mai exact, ministrul de Finanţe a ieşit joi seara, la Antena 3, pentru a acuza că statul s-a confruntat în unele situaţii cu „costuri foarte mari” la atragerea de bani de pe piaţă. Teodorovici a pus însă acest lucru „strict” pe seama declaraţiilor politice făcute „fără temei”. Printre declaraţiile din cauza cărora România ar avea probleme este şi întrebarea adresată de preşedintele Iohannis Guvernului, şi anume "Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?"

„O să arătăm publicului larg în următoarele zile cum ieşirile în piaţă ale Ministerului Finanţelor uneori s-au soldat cu necumpărarea din piaţă a unor sume de bani pentru că erau costurile foarte mari sau chiar când a trebuit să luăm pentru finanţarea curentă ne-a costat ceva în plus şi sunt strict motivele declaraţiilor politice făcute fără temei”, a declarat Teodorovici, preluat de Hotnews, la Antena 3.

Teodorovici a simţit nevoia să dea şi câteva exemple de astfel de declaraţii: „Tu când spui că inflaţia va fi de 12%, când însuşi guvernatorul Băncii Naţionale spune clar că de la 5,2 inflaţia va scădea, tu cum susţii asta?”, sau când se fac declaraţii de genul „nu mai trimiteţi bani în ţară, dragi români, că cineva vi-i fură, cu siguranţă” ori să întrebi dacă „mai sunt bani de pensii sau de salarii” (trimitere la întrebarea adresată de preşedintele Iohannis Guvernului).

„Când tu întrebi sau laşi să se înţeleagă că nu ar mai fi bani ca stat până la final de an să asiguri exact ceea ce doare, pensia, salariul, veniturile populaţiei cel din piaţă, investitorul, în titluri de stat, deja are un semnal, vine cu cu un cost mai mare atunci când cumpără titluri de stat, îţi face o ofertă mai scumpă”, a susţinut Teodorovici.

Florin Cîţu îl trimite pe Teodorovici la şcoală

În opinia senatorului PNL Florin Cîţu, politician vizat de acuzaţiile lui Teodorovici, dacă se va menţine această politică fiscală prociclică, iar Banca Centrală nu ia măsurile pe care trebuia să le ia, riscăm să avem o inflaţie de 12% la finalul anului, Teodorovici nu prea ştie despre ce vorbeşte...

"Spune că se împrumută Ministerul de Finanţe mai scump că fac unii şi alţii declaraţii... Aici lucrurile sunt mai complicate şi pentru a înţelege de ce cresc randamentele, dobânzile, preţurile e nevoie de mai multe, de experienţă în sectorul privat, de şcoală, nu doar de distracţie..

Aici îmi pare rău că dl guvernator BNR încă nu a luat în serios sfatul meu de a ţine un curs de politică financiară, monetară, unde ar trebui să meargă şi domnul ministru al Finanţelor publice, pentru că astfel de declaraţii nu le-am mai vedea în spaţiul public după aceea. Arată clar o lipsă a experienţei atât practice cât şi teoretice a domnului ministru.

Încearcă să se victimizeze deşi el este cel cu deciziile dar faptul că nu înţelege de ce i se întâmplă e clar că nu ştie ce caută acolo. Lucrurile se întâmplă nu pe decizii, nu pe comentarii.

Dacă nu ar creşte deficitul, dacă nu ar creşte preţurile şi instabilitatea economică, nu s-ar întâmpla nici celelalte lucruri, nici dobânzile n-ar creşte... Declaraţiile noastre (ale Opoziţie n.r.) sunt credibile pentru că sunt urmate de realitate. Dar pentru asta.. trebuie să meargă la şcoală", a declarat Cîţu, pentru Epoch Times.

De asemenea, Teodorovici ar trebui să meargă o perioadă să lucreze în mediul privat, mai crede liberalul, fost economis şef al ING Bank.