Tentativă de asasinare a unui lider separatist în Doneţk, susţin rapoartele

Explozia ce a avut loc la un spital din oraşul est-ucrainean Doneţk a fost considertă o tentativă de asasinare a unui cunoscut comandant rebel, a raportat agenţia de ştiri RIA Novosti la sfârşitul săptămânii trecute.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

În opinia lui Alexander Zaharcenko, lider al autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), comandantul Batalionului Sparta al RPD, Arseni Pavlov, a fost adevărata ţintă a exploziei ce a avut loc la spitalul din oraşul est-ucrainean Doneţk săptămâna trecută.

“Ei au plasat un dispozitiv explozibil. A fost un atac terorist. În multe locuri ar fi putut să-l prindă dar, totuşi, aceştia au ales un spital”, a precizat Zaharcenko.

Cetăţeanul rus Arseni Pavlov a fost tratat la acel spital, iar explozia a avut loc în timp ce comandantul rus părăsea clădirea. Autorităţile RPD au raportat că Pavlov nu a fost rănit de explozie, conform agenţiei de ştiri Interfax. De asemenea, nu au fost rapoarte privind eventuali răniţi.

Arseni Pavlov – cunoscut mai bine cu numele de Motorola – este un cunoscut lider pro-rus al Batalionului Sparta din RPD, care a ieşit în evidenţă în timpul luptelor date în zona aeroportului Doneţk în iarna 2014/2015.

Pavlov a fost asociat cu crime de război, în principal cu executarea unor prizonieri de război, crime pe care acesta aparent le-a recunoscut într-un interviu telefonic cu un reporter rus în aprilie 2015. Motorola şi batalionul său au fost de asemenea acuzaţi de torturarea soldaţilor ucraineni capturaţi.

De când a început conflictul din estul Ucrainei, mulţi dintre cei mai cunoscuţi şi violenţi lideri separatişti pro-ruşi au dispărut - fie au fost ucişi, fie s-au întors în Rusia.

În conflictul din estul Ucrainei au fost ucise peste 9.000 de persoane - civili şi soldaţi - de la izbucnirea sa în aprilie 2014. Luptele s-au calmat după încheierea unui fragil acord de pace la Minsk, dar ele încă mai continuă în anumite locuri fierbinţi din provinciile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk.