Tensiunea diplomatică capătă proporţii. Ungaria îl convoacă pe ambasadorul României

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE. Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale oficialilor maghiari, a fost mesajul transmis, marţi, de premierul Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

"Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucureşti sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează ţara! Poziţia MAE din România a fost extrem de echilibrată şi în acord cu normele şi standardele europene!

Şi o precizare necesară - respect Ungaria şi poporul maghiar, dar nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta ca să-mi expun opiniile legitime privind ţara mea / nu sunt constrans de liderii PPE (aşa cum din păcate sunt alţi colegi din politica românească) să închid ochii şi să înghit cu umilinţă asemenea derapaje de la normele diplomatice şi de respect între două ţări!", scrie premierul Ponta.

* * *

La doar o zi de când însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Nagy Károly Zoltan, a fost convocat la MAE, în urma unui interviu acordat recent de ambasador ungar, Ministerul de Externe al ţării vecine a decis să îl convoace, la rândul său, pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, citată de Agerpres, ambasadorul român va trebui să dea explicaţii în legătură cu declaraţiile făcute luni seară, la România TV, de premierul Victor Ponta potrivit cărora Ungaria încearcă "să provoace" România. Primul ministru român a făcut o serie de remarci referitoare la interviul acordat de ambasadorul ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi, interviu care a stârnit deja o reacţie dură din partea MAE.

"Cred că Guvernul Ungariei — şi ambasadorul face jocul guvernului — încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva imigranţilor şi atunci încearcă o chestie: Hai să tragem şi România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta. Vreau să răspundă ei pentru ceea ce fac acolo. (...) Nu vreau să mă las provocat", a declarat Victor Ponta.

Secretarul de stat ungar Levente Magyar i-a solicitat ambasadorului român să explice "acuzaţiile inacceptabile" ale premierului Ponta, subliniind că astfel de remarci indică faptul că încearcă să folosească "agitaţia anti-ungară pentru a acoperi (...) criza politică din ţara sa".

Mai mult, potrivit agenţiei ungare de ştiri, recentele 'izbucniri' ale Guvernului român în legătură cu relaţiile cu Ungaria se dovedesc dăunătoare acestor relaţii.

MAE român a criticat dur interviului acordat de ambasadorul Ungariei publicaţiei România Liberă, în care oficialul a susţinut că, în relaţiile româno-ungare, sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban, cu simboluri ale Ungariei mari şi ale Ţinutului Secuiesc.

Diplomatul a atras de asemenea atenţia că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele două ţări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

O altă problema ridicată de şeful diplomaţiei din Ungaria o constituie felul în care premierul Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban: "Victor, băiatul bun şi Viktor, băiatul rău". În ce priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc, ambasadorul este de părere că aceasta va avea loc atunci când maghiarii de acolo "se vor purta ca nişte oameni autonomi".

Recomandăm şi Un interviu problematic. Bogdan Aurescu l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei

Recomandăm şi Jobbik, Ţinutul Secuiesc şi precedentul Crimeea

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne