Tehnici de prim ajutor în caz de leşin

Tehnici de prim ajutor în caz de leşin
Tehnici de prim ajutor în caz de leşin (Facebook)

Uneori ne putem confrunta cu situaţii medicale de urgenţă în care putem interveni până la apariţia personalului medical de specialitate. Leşinul (lipotimia) poate fi un astfel de caz în care putem ajuta dacă avem câteva cunoştinţe privind acordarea primului ajutor.

Leşinul este o pierdere bruscă, de scurtă durată, a cunoştintei, ce apare atunci când creierul nu primeşte suficient sânge şi, implicit, nici oxigenul pe care îl transportă sângele. De obicei, survine fără semne premergătoare, sau poate fi precedat de unele simptome.

Deşi se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, cel mai frecvent apare la persoanele trecute de 70 de ani. Se estimează că 23% dintre oameni leşină cel puţin o dată după această vârstă.

Tehnici de prim ajutor în caz de leşin. Ni se poate întâmpla şi nouă

Leşinul este însoţit de pierderea tonusului muscular şi paloarea feţei. Înainte de acest episod, persoana în cauză se simte slăbită, ameţită, apare senzaţia de greaţă, impresiea de cap gol, înceţoşarea sau întunecarea vederii, sunetele pot fi percepute distorsionat. Dacă prezentaţi aceste simptome, mai întâi solicitaţi ajutorul persoanelor din jur, apoi aşezaţi-vă sau, dacă sunteţi acasă, întindeţi-vă pe pat.

Pentru a preveni leşinul, medicii recomandă să luaţi micul-dejun înainte de a pleca de acasă. Chiar dacă nu sunteţi obişnuiţi să mâncaţi dimineaţa, măcar beţi un ceai cald, îndulcit cu miere. De asemenea, este important să aveţi o alimentaţie echilibrată, bazată în special pe fructe şi legume.

Tehnici de prim ajutor în caz de leşin. Cauze

Leşinul sau pierderea temporară a cunoştinţei este o afecţiune paroxistică, cu debut brusc şi evoluţie spectaculoasă care în marea majoritate a cazurilor este de natură funcţională. Este important pentru oricine să evalueze un pacient care şi-a pierdut cunoştinţa în vederea aplicării unor manevre absolut utile pentru siguranţa acestuia în momentul respectiv şi până când va putea fi evaluat de personal medical specializat.

Cauzele obişnuite, funcţionale sau circumstanţiale se referă la pierderea cunoştinţei în condiţii de expunere la căldură excesivă (prin pierdere de apă şi electroliţi), sincopa de efort (în cazul unui efort fizic intens), sincopa după unele acte fiziologice (defecaţie/micţiune), inducerea medicamentoasă a pierderii cunoştinţei (diuretice, beta blocante, sedative şi/sau trachilizante).

Haideţi să vedem care sunt cele mai dese cauze care provoacă leşinul: schimbarea bruscă a stării emoţionale (veşti proaste, stres neaşteptat, frică); durerea puternică; efortul de a avea scaun; statul în picioare o perioadă lungă de timp; tusea prelungită sau puternică; o scădere bruscă a tensiunii arteriale, care poate fi provocată de mai mulţi factori, precum deshidratarea, unele medicamente, hemoragia sau chiar dacă vă ridicaţi prea brusc în picioare; abuzul de droguri sau alcool; hipoglicemia; accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

De asemenea, leşinul mai poate fi provocat de: transpiraţii excesive; migrene persistente; staţionarea prelungită într-un mediu neaerisit; oboseală. Aşadar, lipotimia poate apărea chiar la oamenii complet sănătoşi.

Tehnici de prim ajutor în caz de leşin

1. Dacă este posibil, ajutaţi persoana care a leşinat să se aşeze în poziţie orizontală fără să se lovească. Chiar dacă incidentul are loc pe stradă, este important să aşezaţi victima în poziţia decubit lateral (întinsă pe o parte), de preferat pe stânga, iar sub cap fie îi puneţi o pernă, fie o haină. Se preferă poziţia „întins”, întrucât sângele este atras de gravitaţie în partea inferioară a corpului. Acest lucru înseamnă că, dacă persoana este aşezată la orizontală, sângele circulă mai bine şi ajunge în mod adecvat la nivel cerebral. Poziţia „lateral” ajută mai ales în cazul în care victima are şi stări de vomă, deoarece astfel nu se poate îneca. Ulterior, verificaţi căile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturaţii, îndepărtaţi cureaua sau obiectele foarte strâmte şi asiguraţi-vă că persoana are suficient aer, îndepărtând oamenii din jur.

2. Încercaţi să o ajutaţi să îşi recapete cunoştinţa. Stropirea feţei cu apă rece sau lovirea uşoară cu palma pe obrazul bolnavului. Puteţi încerca să o strigaţi;

3. Verificaţi căile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturaţii şi fiţi atenţi/ă dacă victima vomită;

4. Verificaţi respiraţia şi orice mişcare;

5. Compresele cu apă rece aplicate pe frunte ajută;

6. Dacă victima nu-şi revine într-un minut şi rămâne în continuare inconştientă, sunaţi la urgenţe;

7. Dacă victima a leşinat în urma unor lovituri, îngrijiţi-vă şi de aceste vânătăi sau răni. Controlaţi sângerarea prin presarea rănii.

8. După ce îşi revine, încurajaţi-o să stea întinsă până la sosirea personalului medical;

9. Chiar dacă se consideră că motivul leşinului este unul minor, este bine ca pacientul să stea întins 15 – 20 de minute după episodul de leşin;

10. Întrebaţi-o dacă are alte simptome persistente, precum dureri de cap, spate, dureri în piept, abdominale, dificultăţi de respiraţie, slăbiciune, deoarece acestea pot indica o cauză mai gravă a leşinului.

Dacă aţi trecut printr-un astfel de episod, este cazul să mergeţi la medic, care vă va recomanda ce analize trebuie să faceţi, va stabili un diagnostic şi tipul de tratament adecvat pentru prevenirea altor stări de leşin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură