Teatrul românesc, mai sărac. Olga Tudorache s-a stins din viaţă

Olga Tudorache
Olga Tudorache (Facebook, Străini în noapte)

Îndrăgita actriţă Olga Tudorache s-a stins din viaţă, marţi noapte, la vârsta de 88 de ani, în secţia de Terapie Intensivă a Institutului Elias.

Născută pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău, Olga Tudorache a absolvit, în 1951, Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara.

De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, rămânând în memoria românilor cu roluri remarcabile precum Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, Lona Hessel din ”Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din ”Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, şi Maria Vasilievna din ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

Olga Tudorache a fost şi profesor universitar, formând generaţii de actori.

Actriţa va fi înmormântată sâmbătă, la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Spectatorii care au îndrăgit-o îi pot aduce un ultim omagiu, vineri, între orele 10.00 şi 14.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB).