Ţeapă de 14 miliarde USD. Capul fostului ţar al Securităţii chineze pe butuc, China se cutremură din temelii

Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze
Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Se strânge laţul în jurul fostului ţar al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, care este acum în centrul celui mai mare scandal de corupţie din China din ultimele şase decenii. Autorităţile chineze au confiscat bunuri în valoare de cel puţin 90 de miliarde de yuani (14,5 miliarde de dolari) de la membrii familiei şi asociaţii fostului ţar, au declarat surse apropiate anchetei pentru Reuters.

Zhou Yongkang, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre oficialii de cel mai înalt rang din Partidul Comunist care a fost implicat într-o anchetă de acest gen de când Partidul a preluat puterea în China în 1949. Zhou Yongkang a fost şeful aparatului de securitate al Partidului Comunist până în noiembrie 2012, când s-a instalat o nouă conducere.

Problema a apărut atunci când aripa "dură" din Partid - formată din Yongkang, fostul preşedinte Jiang Zemin şi magnatul Bo Xilai - a hotărât să înceapă un război ascuns cu aripa "soft". În mijlocul acestei lupte de putere de la vârful celui mai puternic stat al momentului se află crimele împotriva unui grup benign de oameni - aderenţii Falun Gong, măcelăriţi în China de gaşca lui Zhou Yongkang - numită şi "Banda de la Shanghai". Aripa din care face parte Zhou Yongkang încearcă să ascundă milioane de crime, în timp ce facţiunea reformatoare, neimplicată în măcel, încearcă să salveze Partidul Comunist, aruncându-i din barcă pe criminali.

De-a lungul ultimilor ani conflictul a ajuns chiar la încercări de lovituri de stat şi atentate (nereuşite) împotriva actualului lider chinez Xi Jinping şi predecesorului său, Hu Jintao.

Bo Xilai, Wang Lijun şi mai nou fostul ţar al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, sunt toţi victime ale acestui proces, după cum Epoch Times şi-a făcut datoria să informeze cu mult înaintea oricăror ştiri din presa mainstream. Scoaterea Bandei de la Shanghai de pe scena politică a Chinei va avea repercursiuni geopolitice, militare, diplomatice, comerciale şi sociale care se vor resimţi pretutindeni.

De la sosirea la putere a lui Xi Jinping, norocul i-a întors spatele lui Zhou Yongkang. Reţelele politice pe care Zhou şi aliaţii săi le-au construit cu grijă în decursul a peste un deceniu au fost demontate una câte una. Deja de o perioadă lungă de timp Zhou se află în centrul unei anchete din ce în ce mai ameninţătoare, iar în decembrie anul trecut a fost pus sub arest la domiciliu după ce autorităţile au început în mod oficial investigarea lui.

Peste 300 de rude ale lui Zhou, aliaţi politici, protejaţi şi membri de personal au fost luaţi în custodie sau audiaţi în ultimele patru luni, au declarat sursele citate. Mărimea activelor confiscate şi amploarea investigaţiilor din jurul lui Zhou fac ca această anchetă să fie fără precedent în China modernă.

Surse citate de Reuters susţin că mai mult de 10 rude ale lui Zhou a fost reţinute şi aproximativ 10 oficiali cu rang înalt, de asemenea, în curs de investigare. Printre ei se regăseşte Jiang Jiemin, fostul presedinte al gigantului energetic de stat PetroChina şi al China National Petroleum Corporation (CNPC), fostul vice-ministru al Securităţii Publice Li Dongsheng şi Ji Wenlin, fostul vice-guvernator al provinciei Hainan.

Mass-media de stat din China a anunţat că toţi trei au fost investigaţi pentru încălcări grave ale disciplinei (în limbaj de lemn acest lucru echivalează cu o epurare pe linie politică). Ei au fost fie protejaţii, fie ajutoarele lui Zhou. Totodată, mai mult de 20 de gărzi de corp ale lui Zhou, secretari şi şoferi au fost de asemenea reţinuţi şi mulţi alţi membri ai familiei şi asociaţi au fost audiaţi, au afirmat sursele.

Zhou a făcut avere în sectorul de petrol şi gaze din China înainte de a intra în Comitetul Permanent al Biroului Politic în 2007, unde în calitate de şef de securitate internă avea pe mână un buget de 100 de miliarde de dolari, care depăşea bugetul oficial alocat Apărării. Înainte ca ancheta să ajungă la forţele de securitate, conducerea Partidului a demontat reţeaua politică a lui Zhou din sectorul petrolier, dominat de stat şi din provincia Sichuan bogată în resurse energetice.

Guvernul nu a făcut încă o declaraţie oficială cu privire la Zhou sau despre probele strânse împotriva sa, dar surse apropiate anchetei susţin că acuzaţiile sunt legate de încălcarea disciplinei de Partid, jargon oficial pentru corupţie. O altă sursă, a declarat că Zhou a refuzat să coopereze cu anchetatorii, el insistând că este victima unei lupte pentru putere (ceea ce este oarecum adevărat).

Avere uriaşă confiscată

Autorităţile au îngheţat conturi bancare cu depozite în valoare totală de 6 miliarde de dolari şi au confiscat obligaţiuni şi acţiuni din ţară şi din străinătate cu o valoare combinată de 8,3 miliarde de dolari, după mai multe percheziţii în casele acestuia în Beijing, Shanghai şi din cinci provincii.

Anchetatorii au pus sechestru, de asemenea, pe aproximativ 300 de apartamente şi vile, antichităţi şi picturi contemporane şi peste 60 de vehicule. Au fost confiscate de asemenea şi băuturi alcoolice scumpe, aur, argint şi numerar în monedele locale şi străine.

Activele sechestrate aparţin celor aflaţi în custodie, susţin sursele, fără a spune cât de mulţi oameni sunt în total reţinuţi, comparativ cu cei care doar au fost audiaţi. Cele mai multe dintre active nu sunt pe numele lui Zhou. Bunurile confiscate au avut o valoare combinată de cel puţin 14,5 miliarde de dolari, deşi nu era clar ce cotă din acest total a fost obţinută ilegal şi va trebui returnată statului.

Suma care va fi publicată s-ar putea însă să fie mai mică decât cea adevărată, pentru a evita punerea PCC într-o lumină prea proastă.

Despre izolarea lui Zhou Yongkang prin dezmembrarea reţelei sale, un fost oficial pe nume Wu Wei, a fost citat de The New York Times ca afirmând: "Acest lucru poate fi comparat cu scoaterea dinţilor unui tigru, animalul va fi astfel transformat într-o pisică bolnavă".

Cel mai mare tigru?

De când a devenit şef al partidului la sfârşitul anului 2012 şi apoi preşedinte cu un an în urmă, Xi Jinping a promis că va rezolva problema corupţiei dând jos atât "tigri" (lideri de vârf ai Partidului) puternici cât şi umilele "muşte". Aceste campanii ale Partidului Comunist vizează de cele mai multe ori doar adversari politici.

Dar Xi este acum într-o dilemă. Nu ştie dacă să-l aducă sau nu în instanţă pe Zhou, pentru că acest lucru poate avea ca efect subminarea într-o şi mai mare măsură a încrederii publicului în Partid, au declarat sursele, făcând referire la deziluzia în creştere a chinezilor provocată de corupţia teribilă din rândurile membrilor partidului.

Xi ar risca, de asemenea, să deranjeze şi alţi membri seniori ai Partidului care se tem că ei şi familiile lor ar putea fi urmăriţi, precum fostul lider PCC Jiang Zemin, un aliat de încredere al fostului ţar al Securităţii.

A pune pe cineva de talia lui Zhou Yongkang în boxa acuzaţilor este o decizie politică pe care Xi ar putea să o ia numai după ce ar ajunge la un consens cu membrii de Partid de rang înalt, cu predecesorii săi şi cu alţi oficiali de top retraşi, susţin sursele.

Prin această anchetă, Xi a rupt o regulă nescrisă potrivit căreia membrii existenţi şi retraşi ai Comitetului Permanent sunt imuni la urmărirea penală. În cazul lui Zhou este nevoie de o atenţie specială pentru că, în calitate de fost lider absolut al securităţii, se presupune că el cunoaşte secretele tuturor membrilor din Partid. Activitatea febrilă a ultimelor zile de pe Internetul chinez a părut că pregăteşte publicul pentru posibile dezvăluiri neaşteptate.

Ce l-a motivat pe Xi Jinping să încalce regula nescrisă a PCC

Zhou a fost instalat ca şef al aparatului de securitate internă de către fostul lider al regimului, Jiang Zemin, care avea nevoie de un soldat de încredere pentru a continua punerea în aplicare a campaniei împotriva Falun Gong, o mişcare spirituală asupra căreia Jiang Zemin a iniţiat din senin o persecuţie în 1999.

Pe parcursul celor zece ani de activitate în fruntea aparatului de Securitate al Chinei, Zhou Yongkang s-a folosit de persecuţia împotriva Falun Gong, pe care a implementat-o cu zel, pentru a-şi spori resursele, a-şi creşte puterea şi a distruge orice constrângeri impuse de sistemul judiciar chinez, conform comentatorului Epoch Times, Heng He.

Analistul susţine că facţiunea lui Jiang Zemin a depus eforturi mari pentru a se asigura că liderii comunişti de mai târziu nu ar fi răsturnat campania şi nu ar fi permis expunerea abuzurilor extreme care au fost asociate cu aceasta - execuţii, tortură organizată, detenţii secrete, recoltarea de organe de la oameni în viaţă pentru profit. Se crede că acest lucru a ocupat o mare parte din activitatea lor politică, şi în cele din urmă a generat comportamentul nesăbuit care a dus la căderea lui Bo Xilai în 2012.

Membrii de top ai acestei facţiunii, respectiv Bo Xilai, Zhou Yongkang, Li Changchun şi Zeng Qinghong au pus la cale un plan de uzurpare a puterii lui Xi Jinping, imediat după ce acesta urma să preia conducerea Partidului, în noiembrie 2012. Acest plan pe jumătate executat a fost dezvăluit atunci când Wang Lijun, fostul om de încredere al lui Bo Xilai, a fugit la Consulatul Statelor Unite în februarie 2012, cerând azil politic, stârnind o adevărată furtună politic-diplomatică.

Cu toate acestea, atunci când Zhou şi ceilalţi vor fi judecaţi, ei nu vor fi judecaţi pentru ceva super serios precum tentativa unei lovituri de stat, şi nici pentru crimele şi mai grave pe care le-au comis, respectiv implicarea în genocidul care include torturarea şi eradicarea adepţilor Falun Gong, ci pentru corupţie, de care oricum se fac vinovaţi din plin - pentru a salva imaginea Partidului.

De exemplu, Bo Xilai a fost judecat pentru luare de mită, corupţie şi abuz de putere şi se aşteaptă ca Zhou, Li şi Zeng să fie trataţi într-un mod similar.

Lovitura de stat este motivul central pentru care Xi Jinping trebuie să îl ancheteze şi să-l pedepsească public pe Zhou Yongkang, deşi acesta din urmă s-a retras deja şi era privit ca fiind „de neatins”, în calitate de fost membru al Comitetului Central al Biroului Politic.