Tăriceanu, plin de iniţiative: Vrea o bancă de stat care să finanţeze proiectele comunităţilor locale

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Prezent la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a pledat pentru înfiinţarea unei bănci de stat, care să finanţeze proiectele comunităţilor locale.

"Vreau să lansez o idee şi o temă de reflecţie, mai ales pentru Guvern, pentru domnul prim-ministru Grindeanu, şi anume - din Fondul suveran de dezvoltare să gândim, poate, crearea unei a doua bănci de stat, pe lângă CEC, care să aibă drept scop principal finanţarea proiectelor comunităţilor locale. Sigur, CEC, într-o oarecare măsură, face deja acest lucru. Eu ţin seama de faptul că nu toate localităţile au suficiente resurse pentru a se angaja în proiecte importante pentru comunitatea lor", a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a explicat că oamenii îşi doresc să trăiască mai bine acum, nu peste 20 sau 40 de ani, astfel că este nevoie "de un efort de dezvoltare, de punere în operă de proiecte, care să le schimbe calitatea vieţii acum, cât mai repede".

"Aceasta este, dacă vreţi, necesitatea obiectivă, de a avea acces la o finanţare abordabilă, la o bancă care să cunoască aceste probleme, care să aibă departamente specializate, nu ca orice altă bancă comercială, care - când vii cu un dosar de finanţare - se uită la tine: 'Ce, să îmi asum eu riscurile astea? Lasă, mai bine cumpăr titluri de stat, că e mai sigur. Banca câştigă şi cu toţii ne vedem de treabă, acţionarii sunt mulţumiţi. Ce să stau eu să împrumut o localitate, două, zece, din România şi după aia să îmi bat capul, să urmăresc proiectul, să îmi recuperez banii?'", a precizat Tăriceanu.