Tăriceanu îl sfidează pe Tudose: Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul. Menţinem sprijinul pentru Viorel Ilie

ALDE nu poate accepta ca procurorii DNA să facă Guvernul după cum vor, ministrul Viorel Ilie nu va face pasul în spate, a subliniat preşedintele formaţiunii Călin Popescu Tăriceanu, care nu pare să cedeze în faţa premierului Mihai Tudose.
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, beneficiază în continuare de sprijinul politic acordat de ALDE şi nu îşi va da demisia, a anunţat joi, în faţa presei, preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu.

"Domnia sa (premierul Mihai Tudose - n.r.) a vorbit despre necesitatea unei remanieri guvernamentale şi, în acelaşi timp, a prezentat două tipuri de argumente, dar, înainte de acest lucru, trebuie să vă spun că este dreptul prim-ministrului ca, pe baza analizelor pe care le face, să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului. Sigur că este de preferat ca acest lucru să-l aflăm nu din public, prin intermediul presei, ci să se discute în interiorul coaliţiei care asigură sprijinul parlamentar. Dar, în fine, cele două considerente pe care prim-ministrul le-a prezentat au fost cele legate de competenţe şi performanţă şi le înţeleg pe deplin", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Potrivit liderului ALDE, a doua grupă de considerente invocate de prim-ministru pentru remaniere a fost legată de "acţiunea, practic, a DNA care a deschis o serie de dosare unora din membrii Guvernului".

"Ei bine, aici, punctul de vedere al ALDE este foarte clar, îl cunoaşteţi de multă vreme, dar merită subliniat. În ultima perioadă au apărut atât de multe informaţii şi dovezi care dovedesc abuzurile săvârşite de unii din cei care lucrează în cadrul DNA, de colaboratorii doamnei Kovesi, încât ne întrebăm care mai este respectul pentru lege şi Constituţie al acestei instituţii. Pe lângă aceste fapte, care au fost relevate în mod abundent de magistraţi, adică judecători, procurori, apar şi aceste informaţii date de unii foşti angajaţi ai serviciilor de informaţii. Toate aceste informaţii pun sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept şi existenţa unui stat paralel, a unor forţe mai mult sau mai puţin oculte care, de fapt, au guvernat România în detrimentul forţelor care sunt legal şi legitim alese de către cetăţeni. Prin urmare, DNA şi-a pierdut credibilitatea şi toate acuzaţiile pe care le face DNA în momentul de faţă noi considerăm că trebuie să fie analizate cu foarte mare atenţie. Şi în niciun caz nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României aşa cum îi convine", a precizat Tăriceanu.

Prin urmare, şeful ALDE a amintit că partidul său a decis încă de acum două săptămâni să menţină sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie.

"Nu suntem de acord să ia în consideraţie un act de demisie. În plus, în Senat a avut loc un vot de respingere a solicitării DNA de urmărire penală a lui Viorel Ilie, deci nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb - n.r.) premierul a invocat că ele lucrează cu fonduri UE si se creează deranj la Bruxelles. Si în cazul lor am îndoieli. În cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta în picioare. Prin urmare, ne menţinem poziţia şi i-o voi comunica premierului şi rămâne să vedem ce facem mai departe", a adăugat Tăriceanu.