Tăriceanu, acuzaţie clasică: DNA, măciuca cu care Iohannis loveşte în adversarii politici

Preşedintele Klaus Iohannis s-a angajat făţiş şi fără rezerve în poziţia de lider şi coordonator al campaniei electorale a PNL şi USR şi dă semnale că nu va respecta votul românilor de la alegerile parlamentare, adică, va pune democraţia între paranteze, acuză liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Celor care nu acceptă majoritatea şi premierul preferate de preşedintele Klaus Iohannis le rămân opţiuni greu de acceptat: hărţuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii şi a carierei politice şi, posibil, pierderea temporară a libertăţii, a acuzat sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, al doilea om în stat, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

"Pe 23 septembrie, i-am solicitat public preşedintelui Iohannis să se angajeze formal că va respecta voinţa cetăţenilor fără precondiţii şi limitări şi fără utilizarea instituţiilor statului în vederea alterării procesului democratic. La o lună de zile distanţă, perioadă în care s-a angajat făţiş şi fără rezerve în poziţia de lider şi coordonator al campaniei electorale a PNL şi USR, preşedintele Iohannis a confirmat de la Bruxelles temerile pe care le-am exprimat public în mod repetat şi anume, că nu va respecta votul românilor din 11 decembrie, adică, va pune democraţia între paranteze", a declarat Tăriceanu.

Şeful Senatului a subliniat că desemnarea candidatului nu este un act arbitrar al preşedintelui, ci trebuie să se bazeze pe votul exprimat de alegători. În vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, preşedintele invită partidele la consultări. Cu acest prilej, preşedintele primeşte propunerea de candidat de premier din partea partidului care a obţinut majoritatea absolută în Parlament sau din partea coaliţiei majoritare constituită de partide înaintea consultărilor.

"Preşedintele nu are atributul constituţional să negocieze formarea unei majorităţi, aşa cum a declarat. Acest drept aparţine exclusiv partidelor cu reprezentare parlamentară. Deloc surprinzător după multiplele încălcări ale Constituţiei din ultima vreme, preşedintele Iohannis a declarat că după alegeri, în loc de consultări, va negocia majoritatea pe care şi-o doreşte: "vom negocia, vom discuta şi vom vedea cine are o majoritate". Nu este un secret pentru nimeni că aşa-zisele negocieri anunţate de preşedintele Iohannis, în realitate impunerea voinţei prezidenţiale, trebuie să ajungă la concluzia anunţată explicit în mod repetat: Dacian Cioloş, viitor premier", a afirmat Tăriceanu.

Posesor al unui dosar penal marca DNA, în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, liderul ALDE nu a ratat ocazia să lanseze un nou atac la adresa instituţiei conduse de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

"Pregătirea psihologică a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adică, inhibarea adversarilor planurilor preşedintelui prin acţiuni de intimidare materializate în dosare penale mai puţin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Celor care nu acceptă majoritatea şi premierul preferate de preşedintele Iohannis le rămân opţiuni greu de acceptat: hărţuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii şi a carierei politice şi, posibil, pierderea temporară a libertăţii.

Ca să nu-şi facă nimeni iluzii că ar putea să renunţe la planul său arbitrar cu ocazia aşa-ziselor negocieri sau că ar putea să ţină cont de programele partidelor votate de electorat şi pe care le-a etichetat drept "sensibilităţi", preşedintele Iohannis a mai spus: "Eu nu-mi doresc o situaţie în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilităţi ca să nu reuşim să formăm un Guvern". Pe de altă parte, Constituţia prevede că formarea guvernului este atribuţia partidelor şi a Parlamentului, dar folosirea pluralului "formăm" de către preşedinte ne arată că domnia să nu va ezita să se implice, să-şi depăşească atribuţiile sale constituţionale", a mai afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE i-a atras atenţia public preşedintelui Iohannis, că s-a angajat pe un drum foarte periculos şi că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate personală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne