Tailanda votează referendumul privind Constituţia (video)

În Tailanda a început numărarea buletinelor de vot în urma referendumului privind noua Constituţie, pregătită de junta militară. Comunicarea rezultatelor neoficiale este programată duminică seară, pentru cifrele finale fiind necesare câteva zile.
Tailanda
Tailanda (captură youtube)

Cea de-a 20-a Constituţie a Tailandei din 1932 până astăzi

Constituţia – a douăzecea din 1932 până în prezent - este controversată din cauza măsurilor anti-democratice, printre care numirea Senatului în întregime de către militari. Efectul diferitelor restricţii impuse ar fi crearea de obstacole pentru orice guvern care va ieşi la viitoarele alegeri, permiţând armatei să exercite o influenţă enormă.

Riscul de noi tensiuni

Acesta este motivul pentru care referendumul va fi de fapt un vot în ceea ce priveşte junta militară ce este la putere de doi ani. Şi, indiferent de rezultat, întregul proces de votare - de la dispoziţiile anti-democratice ale Constituţiei la interdicţia de a face campanie electorală pentru a susţine "nu" - prevesteşte un rol major al forţele armate în viitorul apropiat, cu riscul apariţiei unor noi tensiuni politice într-o ţară împărţită în două tabere de un deceniu.

Alegătorii au fost rugaţi să voteze proiectul de Constituţie, elaborat de o comisie numită de către junta generalului Prayuth Chan-ocha, care are ca scop oficial să promoveze "reconcilierea naţională", după violenţele din ultimul deceniu, prin introducerea reformelor necesare, relatează BBC.

Un Senat numit de militari

Standardele urmărite ar fi un Parlament bicameral formart dintr-un Senat de 250 de membri numiţi de junta militară. Pe de altă parte s-ar amplifica puterea de control a unui sistem judiciar care s-a dovedit, deseori, a fi de partea monarhiei şi a militarilor. În plus, ar putea deveni premier, de asemenea, şi un lider care să nu fie ales. În esenţă, armata ar avea ultimul cuvânt asupra componenţei oricărui guvern.

Pentru Tailanda, acest lucru ar însemna să se schimbe total Constituţia din 1997 (modificată în 2007), considerată cea mai democratică din totalul celor 20, scrise în vârtejul guvernelor care s-au perindat din 1932, timp în care s-au numărat 19 lovituri de stat.

Junta susţin opţiunea "da"

Sondajele de opinie indică că este foarte sprijinită opţiunea pentru "da". Nu există nicio dezbatere publică şi este ilegal să se facă campanie pentru "nu"; cel puţin 41 de persoane au fost arestate pentru încălcarea interdicţiei.

Junta a folosit propaganda pe scară largă, utilizând tot aparatul birocratic pentru a convinge oamenii să meargă la vot şi, implicit, să voteze "da".

Posibilele fraude - în lipsa observatorilor electorali - sunt de natură să polueze climatul politic după vot. Mulţi analişti cred că junta lui Prayuth va câştiga oricum. Dacă "da" va fi majoritatea, o eventuală revenire la vot va fi în condiţiile impuse de militari. Dacă ar fi să prevaleze "nu", întâlnirea cu urnele de vot va fi mandatată cine ştie când, şi în acel moment, junta militară ar putea impune o nouă Constituţie, fără să treacă printr-un referendum.

La orizont există, de asemenea, succesiunea regelui Bhumibol Adulyadej (în vârstă de 88 de ani, pe tron din 1946), care în acest moment se află în spital, şi care este văzut ca un garant al stabilităţii politice. Oricare ar fi rezultatul votului, în Tailanda reconcilierea pare încă îndepărtată.