Sydney, locul unde pământul se întâlneşte cu marea (video)

Cosmopolit şi liniştit, Sydney este unul dintre oraşele minunate din lume, acest lucru fiind demonstrat şi de gastronomia sa excelentă şi hotelurile de lux. Sydney deţine recordul superlativelor în Australia: cel mai mare nod de comunicaţii, cel mai mare oraş - de 2 ori mai mare decât New York, cel mai mare centru industrial, cultural şi financiar, având şi un port gigantic.
Sydney, Australia
Sydney, Australia (Pixabay.com)

Sydney este situat pe coasta sud-estică a Australiei, pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat, pe care navigatorul britanic James Cook l-a botezat, în 1770, Port Jackson.

Este oraşul albastru, unde atracţiile turistice sunt simboluri naţionale, ca miticul edificiu al Operei, ce este pentru australieni ca Turnul Eiffel pentru francezi. Această bijuterie australiană, acoperită cu mii de plăci de faianţă de granit importate din Suedia, a fost proiectată de danezul Jorn Utzon şi inaugurată la 20 octombrie 1973.

Faimoasa Operă, cu acoperişul în formă de scoici suprapuse, a fost inclusă din 2007 pe lista Patrimoniului Mondial al U.N.S.C.O. Prezenţa sa unimitoare concurează cu impozantul pod Harbour Bridge – un hit al ingineriei. Podul din golful Sydney este grandios, fiind unul dintre cele mai mari poduri-arc de oţel din lume. Având o înălţime de 134 m, podul traversează golful şi datorită lungimii sale de peste 1.149 de m, face legătura între centrul financiar şi zona de nord, cea mai populată a oraşului.

Opera, Harbour Bridge şi Turnul Sydney, care la 305 m este cea mai înaltă clădire din emisfera sudică, sunt unele dintre obiectivele cele mai atractive din oraş.

Opera din Sydney, Australia
Opera din Sydney, Australia (Pixabay.com)

Insule cu plaje, golfuri şi faleze se împletesc cu natura care a fost atât capricioasă, cât şi binevoitoare cu oraşul Sydney. Oraşul are peste 10 porturi şi 20 de plaje, cea mai renumită dintre acestea fiind Bondi Beach, locul preferat al surferilor.

Printre locurile ce mai merită vizitate, amintim Muzeul Australiei - cel mai vechi muzeu -, care deţine colecţii în domeniul antropologiei şi istoriei naturale, Muzeul Maritim, Acvarium şi, nu în ultimul rând, Luna Park, celebrul parc de distracţii.

Numărul de parcuri şi oaze de verdeaţă face ca metropola să fie deosebită faţă de alte oraşe mari ale planetei. Grădina Botanică Regală deţine 34 de hectare în care armonia culorilor se îmbină cu bogata varietate de specii de arbori, flori etc., adunate de-a lungul anilor.

Cartierul The Rocks, o zonă foarte trendy a oraşului, cu străzi de cărămizi de granit, este locul unde pot fi descoperite unele vestigii ale epocii trecute, acesta fiind cel mai vechi cartier din Sydney. Zona are case unite, cofetării cu aer newyorkez şi locuri frumoase unde vă puteţi bucura de un bun ”brunch”. Vestea bună este că puteţi găsi „brunch-ul” la hotelul The Glenmore construit la începutul secolului al XX-lea. Terasa restaurantului este plină de turişti şi mâncare bună, este deci un loc perfect unde puteţi servi stridii acompaniate de un pahar de vin alb.

Dintre toate hotelurile, protagonistul este Hotel Shagri-La, situat în golful Sydney, cu cele mai frumoase vederi spre oraş, care pot fi admirate nu numai din camere, ci şi din barul şi restaurantul cel mai înalt din Sydney, ambele fiind situate la etajul 36 al edificiului.

Dacă amintim de privelişti frumoase, la o mică distanţă cu vaporul de port se află „el beach club” al Hotelului Watsons Bay, acesta fiind unul dintre cele mai atrăgătoare locuri din Sydney, unde vă puteţi bucura de fructe de mare într-un ambient aparte, privind frumuseţea incontestabilă a mării.

Sydney îşi arată şi mai mult farmecul odată cu lăsarea serii, când zgrâie-norii de pe malul mării îşi refelectă luminile în apă. Metropola merită cunoscută pas cu pas, pentru că ne surprinde cu lucruri ce încântă privirea, acestea rămânând ca nişte amintiri de care nu ne putem despărţi, iar dorinţa de a reveni va apare imediat ce va trebui să părăsim acest strălucitor oraş.