Sute de susţinători ai lui Saakaşvili năvălesc la un centru cultural din Kiev

Ciocniri între poliţie şi susţinători ai fostului preşedinte georgian Saakaşvili care încearcă să intre într-un centru cultural din Kiev, Ucraina, 17 decembrie 2017.
Ciocniri între poliţie şi susţinători ai fostului preşedinte georgian Saakaşvili care încearcă să intre într-un centru cultural din Kiev, Ucraina, 17 decembrie 2017. (Captură Foto)

Sute de manifestanţi conduşi de fostul lider georgian Mihail Saakaşvili au năvălit duminică la un centru de arte din Kiev, unii aruncând cu pietre, fumigene şi artificii asupra geamurilor şi uşilor clădirii.

Poliţia a încercuit clădirea şi a folosit stingătoare de foc împotriva manifestanţilor care au atacat Palatul Octombrie, cunoscut oficial cu numele de Centrul Internaţional pentru Cultură şi Arte, în timpul unui spectacol susţinut de Orchestra Glenn Miller.

Câteva persoane au intrat în clădire, dar nu au întrerupt concertul.

“Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne cere manifestanţilor să nu se dedea la provocări, să nu preia controlul asupra clădirii şi să nu pună în pericol vieţile copiilor”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului, Artem Şevcenko.

Saakaşvili, în vârstă de 49 de ani, care a intrat în politica ucraineană după ce a îndeplinit funcţia de preşedinte al Georgiei, a fost arestat recent în Kiev şi acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei, însă instanţa l-a eliberat pe durata anchetei.

“Trebuie să le arătaţi că sunteţi curajoşi, dar foarte, foarte calmi. Voi sta alături de voi până la final”, a declarat Saakaşvili mulţimii.

Fostul preşedinte georgian a declarat jurnaliştilor după audierea în instanţă de acum câteva zile că plănuieşte să îşi continue activităţile politice cu scopul unui transfer de putere, acuzând autorităţile ucrainene de corupţie şi “uzurpare a puterii”.

El este investigat pentru presupusa cooperare cu “grupuri criminale” asociate cu Rusia, şi a denunţat urmărirea penală ca o încercare de înlăturare a sa din activităţile publice.

De asemenea, Saakaşvili este căutat în Georgia pentru presupus abuz de putere.

El a condus în Georgia, în 2003, o “Revoluţie a Trandafirilor” pro-Occident, şi a purtat un război dezastruos cu Rusia cinci ani mai târziu care l-a forţat în cele din urmă să fugă din ţara din Caucaz.

Saakaşvili a revenit în lumina reflectoarelor ca un susţinător vocal al revoltei stradale din Kiev ce a dus la răsturnarea în 2014 a guvernului susţinut de Moscova şi care a plasat Ucraina pe o traiectorie pro-UE.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a răsplătit pe Saakaşvili pentru eforturile sale, numindu-l guvernator al regiunii Odesa în 2015, înainte ca între cei doi politicieni să apară neînţelegeri şi paşaportul ucrainean al lui Saakaşvili să fie anulat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe