Sute de păduri cuprinse de incendii în Portugalia şi Spania. Cel puţin 6 morţi

Trei persoane au fost ucise în Portugalia din cauza incendiilor de pădure care au înregistrat un număr record şi alte 3 persoane au decedat în Spania, unde incendiile declanşate de incendiatori au fost alimentate de vântul puternic al uraganului Ophelia.
(Captură Foto)

În total, 440 de incendii au fost înregistrate pe cuprinsul Portugaliei duminică, “cea mai groaznică zi de la începutul anului”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a agenţiei naţionale portugheze pentru protecţie civilă, Patricia Gaspar.

Pe lângă cei trei morţi raportaţi în Portugalia, aproximativ 25 de persoane au fost rănite. Mii de pompieri au fost trimişi să lupte cu incendiile şi trei autostrăzi, inclusiv una care face legătura cu Lisabona şi Porto, au fost închise.

În acest an a avut loc cel mai puternic incendiu înregistrat vreodată în Portugalia, în apropiere de Pedrogao Grande, în centrul ţării, fiind înregistraţi 64 de morţi şi aproximativ 250 de răniţi.

Aceste incendii au fost cauzate de “temperaturile mai ridicate decât media sezonului şi din cauza efectului cumulat al secetei, care s-a simţit încă de la începutul anului”, a precizat Gaspar.

Totuşi, în Spania, autorităţile au declarat că în cazul a 17 incendii, care au provocat 3 victime, a fost vorba de o mână criminală.

“Sunt incendii absolut intenţionate, premeditate, provocate de oameni care ştiu ce fac”, a declarat Alberto Nuñez Feijoo, şef al guvernului regiunii autonome spaniole Galicia.

Alte 15 incendii separate, care prezintă un risc pentru zonele aglomerate, au fost raportate pe cuprinsul regiunii Galicia, a adăugat el.

Flăcările au fost alimentate de vânturi cu viteze de aproximativ 90 km pe oră, în condiţiile în care uraganul Ophelia a trecut în largul coastei nordice a Spaniei către Irlanda, a declarat Feijoo pentru La Sexta.

Feijoo a adăugat că mii de pompieri, soldaţi şi localnici se luptă cu incendiile.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, care este din Galicia, a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

Biroul naţional de meteorologie a prezis ploi şi temperaturi mai scăzute în Galicia începând de luni, oficialii locali sperând că acest lucru va ajuta la stingerea incendiilor.

Meteorologii susţin că uraganul Ophelia este cel mai puternic uragan înregistrat într-o zonă atât de estică a Oceanului Atlantic, şi primul uragan din 1993 care a călătorit atât de mult înspre nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură