Surprize pentru socialişti: Procuratura a intentat dosar penal privind importul de energie electrică din Ucraina

Igor Dodon a negociat personal condiţiile de import a energiei electrice de la furnizorii din Ucraina, calificându-le ca fiind „foarte bune”. A urmat prejudicierea cetăţenilor cu circa 15 mln $, iar acum şi un proces penal pe faptele expuse.
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon (independent.md)

După ce la sfârşitul lunii octombrie, mai mulţi experţi în energetică au depus la Procuratura Generală o plângere solicitând aprecierea juridică a acţiunilor/inacţiunilor persoanelor responsabile, şi anume Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Alexandru Gusev, de prejudicierea cetăţenilor Republicii Moldova cu circa 15 milioane dolari SUA în perioada mai-decembrie 2008, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a demarat un proces penal pe faptele expuse.

„Mai ţineţi minte povestea cu importurile de energie electrică din Ucraina în 2008? Acel "contract foarte avantajos negociat personal" de către Igor Dodon? În urma plângerii pe prejudiciul de 14.5 mln $ pe care am depus-o împreună cu Sergiu Tofilat, Victor Parlicov şi Tudor Şoitu, PCCOCS a demarat un proces penal pe faptele expuse. Sper că nu o va întinde cu investigaţia şi îşi va face meseria onest. Salutări pe strada Iorga. Bravo lui Sergiu Tofilat pentru insistenţa de a analiza cazul şi dlor Ion Preaşca şi Cornelia Cozonac care au sesizat frauda încă în 2008”, a scris pe pagina sa de socializare, activistul civic, Valeriu Paşa.

Potrivit preşedintelui WatchDog.md, Sergiu Tofilat, expert în energetică, plângerea la Procuratură a fost depusă în umra unei solicitări de informaţii la Ministerul Economiei şi la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la „cine au fost furnizorii de energie, la ce preţ şi ce cantitate a fost livrată în 2007 şi 2008 ca să avem cu ce compara, să înţelegem care este proporţia fraudei, gradul de răspundere a fiecărei persoane şi cine de fapt sunt beneficiarii acestei scheme”.

,,Aşa numita opoziţie pro-europeană şi guvernarea caută nod în papură. În loc să se ocupe de investigarea furtului miliardului, ei intentează cauze penale", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, pentru UNIMEDIA.

Jurnalistul Vasile Năstase a scris într-un comentariu că „Dodon va fi pus să mai facă vreo porcărie pentru a-şi închide dosarul”. Totodată, expertul în energetică IDIS Viitorul, Victor Parlicov a subliniat că asta explică „de ce Dodon face atâtea pozne, expunându-se noilor dosare. Să înţeleg că el aşa închide dosarele precedente? Din punct de vedere prezidenţial, în acest "circuit al dosarelor" contează ca numarul total al dosarelor şi termenul maxim al pedepsei pe dosarele noi sa fie mai mic ca pe cele vechi”.

„Cineva le pregăteşte surprize socialiştilor. Şi iarăşi în folosul lor şi nu al nostru, primii vor demonstra că luptă cu corupţia şi schemele, ceilalţi se vor victimiza. Asta în an electoral”, a menţionat politologul Dionis Cenuşă.

Amintim că în urma unui studiu, mai mulţi experţi în energetică au făcut publică o schemă frauduloasă de procurare a energiei electrice în anul 2008 prin care cetăţenii Republicii Moldova ar fi fost prejudiciaţi cu 14,5 milioane de dolari SUA. Anterior, în noiembrie 2015, Igor Dodon a fost întrebat despre compania Energo-Partner Kft şi despre cei care au negociat acel contract din partea Guvernului, la care Dodon a recunoscut public faptul că a negociat personal condiţiile de import a energiei electrice de la furnizorii din Ucraina, inclusiv prin compania-intermediară „Energo-Partner” Kft, menţionând că aceste condiţii „sunt foarte bune”.

„Începând cu luna mai 2008 S.A. „Energocom” a modificat schema contractuală de import a energiei din Ucraina. Astfel 70% din volumul de energie electrică din sistemul energetic din Ucraina era procurată de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă 0,04 USD/kwh, în timp ce 30% din energie a început să fie procurată prin compania-intermediară „Energo-Partner” Kft la un preţ majorat 0,053 USD/kwh. Începând cu luna iulie 2008 volumul livrărilor de energie prin compania-intermediar, la preţ majorat, a crescut la 72-74% din totalul energiei importate din Ucraina, diferenţa fiind achiziţionată de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă”, se arată în studiul privind schemele de procurare a energiei electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe