Surpriză: concert pentru vioară la ... CERN (video)

Nicola McConkey
Nicola McConkey (Image: Roberto Acciarri/CERN)

O pauză normală de prânz la CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucleaire), în Geneva, Elveţia, s-a transformat într-o surpriză: un concert de vioară, susţinut de cercetătoarea Nicola McConkey pe o „scenă“ foarte specială - interiorul unuia dintre cele două containere uriaşe ale experimentului protoDUNE care va testa două metode diferite de investigare pentru a detecta neutrinii, particulele fundamentale care interacţionează foarte puţin cu materia.

„Pentru mine a fost ca şi cum două lumi au intrat în coliziune“, a declarat McConkey, de la Universitatea din Sheffield, „A fost foarte interesant să cânt chiar acolo unde va avea loc în curând experimentul nostru! Pot confirma că acustica este foarte bună“.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii de la CERN combină pasiunea pentru ştiinţă cu cea pentru muzică: în 2014, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, fizicieni şi inginerii au transformat datele într-o formă sonoră şi le-au interpretat în peşteri experimentale şi camere de control.

Cele două containere de experiment protoDUNE sunt versiunea mai mică a ceea ce va fi utilizat în experimentul Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE) din Fermilab, Chicago (SUA): un detector subteran pentru capturarea neutrinilor - mici particule fundamentale care rareori interacţionează cu materia. Containerele au dimensiunile de 7,9 metri înălţime şi 8,5 metri lăţime şi în interiorul lor vor fi plasate detectoarele. În următoarele cîteva luni ele vor fi sigilate şi umplute cu circa 800 tone de argon lichid, fiind transformate în "vânători de neutrini".

Articol de referinţă: The music of ProtoDUNE