Supă cu lăşcuţe şi afumătură - o ciorbă tradiţională din Ardeal

Supă cu lăşcuţe şi afumătură
Supă cu lăşcuţe şi afumătură (Maria Baciu / Epoch Times)

Este o supă foarte gustoasă care de obicei se face în Ardeal. În câteva locuri, este supă tradiţională care se face după Anul Nou, când din superstiţie se evită supa de pasăre. Lăşcuţele sunt paste de casă tăiate în formă de pătrăţele. Sunt cunoscute şi sub denumirea de chisături, urechioare sau pătrăţele. În funcţie de zonă, această supă se consumă dulce sau se acreşte cu bulion, borş, lămâie. Se poate servi cu sau fără smântână.

Ingrediente:

  • un ciolan sau costiţe afumate (500-600g)
  • 3-4 morcovi
  • 1-2 rădăcini de pătrunjel
  • o ţelina mică
  • o ceapă mică
  • un cartof
  • o bucată de gulie ( opţional)
  • 2-3 căţei de usturoi
  • sare, piper
  • lăşcuţe


Modul de preparare:

Carnea afumată se spală bine în mai multe ape, apoi se pune la fiert într-o oală cu apă fierbinte, având grijă să se spumeze cu paleta când e nevoie. După aproximativ 30 de minute de fiert se adaugă zarzavatul curăţat şi spălat. Se mai adaugă sare dacă e nevoie şi se lasă în continuare la fiert la foc mic până când carnea este fiartă şi zarzavatul pătruns.

Supa se ia de pe foc, se scoate zarzavatul şi carnea apoi se strecoară.

Supa strecurată se pune din nou la foc şi când dă în clocot se adaugă lăşcuţele. Se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute după care se opreşte focul. Carnea se curăţă de grăsime, se taie în bucăţi mai mici şi se adaugă în oala cu supă.

Dacă doriţi puteţi tăia zarzavatul în cubuleţe sau rondele pe care apoi le puteţi adăuga înapoi în supă.

De asemenea din zarzavatul fiert se pot face chifteluţe cu brânză, care se pot servi cu cartofi, spanac sau urzici scăzute, mâncare de mazăre sau orez.

Prepararea lăşcuţelor

Ingrediente: 200 g făină, 2 ouă, puţină sare

Se cerne făina, se face o gaură în mijloc şi se pun ouăle întregi şi puţină sare, se amestecă uşor până când se obţine un aluat potrivit de tare.
Aluatul se acoperă şi se lasă să se odihnească cam o jumătate de oră.

Pe masa presărată cu făină, se întinde aluatul până când devine ca o foaie subţire. Se lasă să se zvânte puţin, apoi se ia foaia de aluat şi se rulează lejer pe sucitor.

Scoateţi sucitorul din mijlocul ruloului de aluat, presaţi uşor şi începeţi să tăiaţi ruloul de aluat în fâşii de aproximativ 0.5 cm; pentru a obţine pătrăţelele, întoarceţi fâşiile şi le tăiaţi pe lăţime la distanţă de 0.5 cm.

Întindeţi lăşcuţele pe un şervet sau o foaie de copt şi lăsaţi-le să se zvânte cel puţin 30 de minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură