Summit istoric între Donald Trump şi Vladimir Putin

Donald Trump, Vladimir Putin
Donald Trump, Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images)

Donald Trump şi Vladimir Putin se vor întâlni luni pentru prima dată în cadrul unui summit bilateral, ceea ce ar putea fi un câmp de mine politice în SUA pentru preşedintele american, însă o victorie geopolitică pentru omologul rus.

Înaintea summitului, cele două părţi au încercat să minimalizeze evenimentul. Trump a declarat pentru CBS că se duce la Helsinki cu “aşteptări reduse”, iar John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, a menţionat la emisiunea “This Week” de la ABC că SUA nu urmăreşte “rezultate clare” şi că întâlnirea va fi “nestructurată”, potrivit Reuters.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru postului de televiziune rusesc RT că, la rândul său, nu are aşteptări mari de pe urma summitului. El a adăugat că ar privi întâlnirea ca un succes dacă se va ajunge la un acord pentru a redeschide liniile de comunicaţie generale.

În ceea ce îl priveşte pe Putin, faptul că summitul are loc în ciuda statutului Rusiei de semi-paria în rândul americanilor şi a aliaţilor SUA este deja o victorie geopolitică deoarece, în viziunea ruşilor, Washingtonul recunoaşte Moscova ca o mare putere ale cărei interese trebuie luate în considerare.

Pentru Rusia, summitul din Helsinki este de asemenea un semn puternic că eforturile Occidentului de a izola Moscova au eşuat.

O anchetă desfăşurată în SUA asupra presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 au marcat preşedinţia lui Trump, în ciuda faptului că acesta a negat orice colaborare a campaniei sale prezidenţiale cu ruşii. La rândul său, Kremlinul a negat orice amestec.

Până în prezent, ancheta privind eventuala colaborare dintre Trump şi Putin nu a produs absolut niciun fel de rezultate, existând voci, inclusiv din rândul democraţilor, care cer închiderea ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe