Suedia: zeci de mii de rezervişti sunt mobilizaţi pentru prima dată din 1975

Soldaţi suedezi.
Soldaţi suedezi. (Getty Images)

Suedia a mobilizat rezerviştii pentru prima dată în peste patru deceni, în încercarea de a spori puterea armatei sale, pe fondul tensiunilor între Rusia şi Occident. Ţara, care are o reputaţie de stat neutru, a pornit la război ultima dată cu peste 2 secole în urmă, potrivit Euronews.

Însă securitatea a ocupat un loc mai semnificativ pe agenda regiunii Baltice de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Armata suedeză a ordonat mobilizarea celor 22.000 de rezervişti pentru a le testa nivelul pregătirii.

Voluntarilor li s-a cerut să participe la aceste manevre în cursul zilei de miercuri, 6 iunie, care este şi ziua naţională a Suediei. Acestora li s-a cerut să desfăşoare misiuni de patrulare, protecţie şi pază, a precizat armata într-o declaraţie.

Generalul Micael Byden, comandantul suprem al Forţelor Armate ale Suediei, a declarat că este pentru prima dată din 1975 când întreaga forţa de soldaţi în rezervă este testată în acest mod.

“Suntem dedicaţi întăririi apărării Suediei şi extinderii capabilităţilor noastre operaţionale. Acesta este un mod de a o face”, a precizat generalul.

Manevrele au loc după ce guvernul suedez a distribuit recent broşuri unui număr de 4,8 milioane de familii cu privire la modul în care trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unui atac.

Broşura, numită “Dacă va izbucni o criză sau un război”, urmăreşte să ajute suedezii să se pregătească pentru orice de tip de “accidente grave, condiţii meteo extreme, atacuri IT sau conflicte militare”, a declarat agenţia guvernamentală care a elaborat documentul.

Suedia, care a pornit la război ultima dată în 1814 împotriva Norvegiei, nu a trimis astfel de instrucţiuni cetăţenilor săi din zilele Războiului Rece.