Submarin rusesc cuprins de flăcări şi fum negru. Marina Kremlinului numeşte incidentul un “exerciţiu”

Submarin rusesc din clasa Kilo
Submarin rusesc din clasa Kilo (Wikipedia.org)

O înregistrare video postată pe Twitter şi care de atunci a fost răspândită pe reţelele de media socială pare să prezinte pupa unui submarin rusesc de atac din clasa Kilo cuprinsă de un fum negru şi gros.

Imaginile au fost filmate în oraşul port Vladivostok din Rusia, în apropierea graniţelor cu China şi Coreea de Nord. Portul Vladivostok este baza Flotei ruseşti din Pacific şi cel mai important port al Rusiei în Oceanul Pacific.

La scurt timp după publicarea imaginilor video pe reţelele sociale, Marina rusă a intervenit şi a declarat că incendiul şi fumul negru au făcut parte dintr-un “exerciţiu de control al pagubelor”.

Agenţia de ştiri TASS a citat Marina rusă afirmând că a fost vorba de exerciţii de stingere a unui incendiu şi că focul controlat a fost stins în şase minute.

Un alt articol, publicat de Interfax News, susţine că armata rusă a negat rapoartele privind existenţa unui incendiu la baza pentru submarine din Vladivostok.

Incendiile cu fum gros şi negru pot produce temperaturi de până la 537 grade Celsius. Material Safety Data Sheet, un document publicat de ConocoPhillips, arată că temperatura de aprindere a combustibilului diesel este între 51 şi 82 de grade Celsius, ceea ce indică faptul că incendiul din imaginile video ar putea produce suficientă căldură pentru a aprinde petrolul sau combustibilul diesel.

De ce sunt menţionate temperaturile de aprindere ale combustibilului diesel? Din cauză că motoarele electrice pe motorină sunt folosite la sistemul de propulsie al submarinului de atac din clasa Kilo. Din imaginile video publicate online, incendiul este în zona sau în interiorul pupei submarinului, unde este localizat sistemul de propulsie.

Incidentul din Vladivostok a stârnit mult interes pe Internet în ultimele câteva zile şi a determinat armata rusă să îl nege în mod oficial şi să îl numească “exerciţiu de control al pagubelor”, ceea ce, bineînţeles, este cea mai rapidă cale pentru a confirma că incidentul a avut loc. Dacă fumul negru şi gros a fost “planificat”, atunci cum ar arăta un incident în care un submarin este cuprins de un incendiu scăpat de sub control?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe